tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt projekt fick slut på trist dubbelarbete

Publicerad: 23 november 2018, 14:00

Dialyssjuksköterskan Karolina Persson i Ystad kan nu lägga tid på viktigare saker sedan projektet om dubbelregistrering startade.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Dubbelregistrering till fem stora kvalitetsregister är ett minne blott för Region Skånes vårdpersonal. Korrektare data och möjligheten till mer patientnära tid är uppsidorna.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Sedan tre år tillbaka bedriver Region Skåne ett projekt med att komma bort ifrån de dubbelregistreringar som sker i samband med att information från journaler förs över till nationella kvalitetsregister. I skrivande stund är direktöverföring, tillika namnet på projektet, arbetssättet för fem stora register, och flera andra register är nära förestående.

– Det är väldigt mycket av medarbetarnas tid ute i verksamheten som läggs på att flytta information i en journal från en skärm till en annan, säger projektledaren Richard Hallberg.

Att det som efterfrågas i registret inte nödvändigtvis står i journalen har inneburit ett kvalificerat arbete för Richard Hallberg; att skapa logik och tankeverksamhet på ett automatiserat sätt. En förutsättning för att fånga svaren rent tekniskt har varit att gå från fritext i journalerna till mer förenklade svarsalternativ som ”ja” och ”nej”.

– Registren begär inte journaldata rakt av utan det är ofta att det krävs att man gör beräkningar utifrån en tidsaxel, labbsvar eller olika åtgärds-och diagnoskoder. Så det är en hel del beräkningar som görs för att rätt svar ska kunna ges till registret.

På Ystads lasarett brukade dialyssjuksköterskan Karolina Persson ägna ungefär en halv dag i månaden åt att mata in uppgifter från journaler för hand, för att sedan exportera till svenska njurregistret. Nu kan de timmarna läggas på annat.

– Dels är det kolossalt arbetsbesparande men det är också bra ur en säkerhetssynpunkt. Annars ska jag sitta där och mata in en siffra och jag kan ju skriva fel, säger Karolina Persson.

Med hjälp av de månatliga mätningarna har mottagningen bland annat kunnat identifiera de höga Hb-värdena som ett förbättringsområde. Nu ligger värdena inom målområdet.

– När vi plockar tillbaka uppgifter från registret tittar vi mycket på individnivå men framförallt på klinik­nivå, där vi kan använda medel­värden till att titta över tid.

Sjuksköterskorna som tar hand om dialyspatienterna dokumenterar i en mall i journalen och tillvägagångssättet skiljer sig inte nämnvärt från hur det såg ut innan direkt­överföringen driftsattes. När journalerna sedan ska sammanställas och skickas till registret så är det bara att klicka på en exportknapp.

Richard Hallberg lyfter gång på gång fram att det är de tekniska förutsättningarna i Region Skåne som bäddar för att den nyframtagna arbetsmetoden fungerar. Den regionalt utvecklade informationsplattformen, som samlar information från journalsystem, labbsvar och patientadministrativa system i ett och samma lager, är något som sticker ut i Sverige, menar han.

Om ungefär två år kommer nuvarande journalsystem från it-företaget Cerner bytas ut mot ett sammanhållet it-system från samma leverantör, under namnet Millenium. Richard Hallberg hoppas att det då kommer bli ännu enklare att samköra olika typer av medicinsk data i regionen.

– I arbetet med Millenium pågår det också förberedelser för att fortsätta med direktöverföring. Avlastningen för personalen behövs här och nu, men det måste också finnas en plan för en framtid och fortsättning.

Till de här registren direktöverför Region Skåne

■ Svenska njurregistret.
■ Nationella diabetesregistret.
■ Svenska perioperativa registret.
■ Rikshöft.
■ Svenskt akutvårdsregister.

Svenska reumatikerregistret, registret för cancerläkemedel och svenska beroenderegistret är också i slutfasen inför införande av direktöverföring.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev