Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt råd ska hjälpa Läkemedelsverket

Publicerad: 16 september 2014, 12:53

Ett nytt råd ska ge Läkemedelsverket mer medicinskt vetenskapligt stöd och fungera som brygga mellan myndigheten och hälso- och sjukvården.


Vid årsskiftet avvecklades den tidigare Läkemedelsnämnden för humanmedicin, en nämnd som hade både rådgivande och beslutande uppdrag åt Läkemedelsverket. Nu finns ett nytt råd på plats. Den 26 september har rådet sitt första möte på Läkemedelsverket, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Det nya vetenskapliga rådet för humanläkemedel är enbart rådgivande. Det ska ge Läkemedelsverket utökat medicinskt vetenskapligt stöd och en bättre förankring i sjukvården i viktiga läkemedelsrelaterade frågor.

Rådet har 18 ledamöter med kunskaper i olika ämnesområden som neurologi, invärtesmedicin, klinisk farmakologi och barn- och ungdomsmedicin. Här finns också en apotekare: Björn Wettermark vid enheten för analys och utvärdering på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting tar plats i rådet.

Ledamöterna ska inte ha några nära kopplingar till Läkemedelsverkets arbete i övrigt, inte heller till kommersiella aktörer. De får ett treårigt förordnande som kan förlängas två perioder.

Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges farmaceuter, beklagar att Läkemedelsverket inte har inkluderat några kliniskt verksamma apotekare.

– Det hade gett en övergripande kompetens- och resursförstärkning i teamet som komplement till läkarnas expertis inom sina områden, säger Kristina Niemi till Svensk Farmaci.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev