Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt sällskap ger inte upp kraven på apotekarkompetens

Publicerad: 22 maj 2009, 07:12

Apotekarsällskapet har på kort tid blivit en stark röst i apoteksdebatten. Ordföranden Hanna Gyllensten tror att den infekterade kompetensfrågan inte är slutligt avgjord.


Debatten om apotekarnas och receptariernas yrkesroller har sällan varit så levande som under det senaste halvåret.

Startskottet var en artikel i Dagens Medicin i december, som uppmärksammade ett nybildat apotekarnätverks reaktioner på regeringens förslag till kompetenskrav inför omregleringen av apoteksmarknaden. Nätverket blev senare Apotekarsällskapet.

– Receptarier dominerar numerärt på de svenska apoteken, och apotekarutbildningen har paradoxalt nog blivit en yrkesutbildning som inte har något yrke kopplat till sig. När en grupp apotekare som råkade känna varandra insåg att det här höll på att cementeras i apoteksutredningen förra våren föddes idén till nätverket som sedan blev Apotekarsällskapet, berättar Hanna Gyllensten, apotekare i Göteborg och Apotekarsällskapets första ordförande.

Ni stred hårt för ett krav på apotekare i rollen som läkemedelsansvariga på de framtida apoteken. Så blev det inte. Är frågan död nu?

– Det är skönt att vi fick ett riksdagsbeslut trots allt, även om det inte gick vår väg. Många politiker stöder vår uppfattning och jag tror inte att frågan är slutligt avgjord. Läkemedelsverket måste nu förtydliga sina föreskrifter, och vi får se hur deras slutliga tillämpning av kraven blir. Dessutom kan kompetenskraven eventuellt tas upp och också förändras vid den kontrollstation för apoteksreformen som regeringen aviserat 2011.

– Vår största kritik är att politikerna hänvisar till att det skulle uppstå en brist på apotekare om man inför detta krav på läkemedelsansvariga. Det är inte rimligt att sänka kraven med hänvisning till det argumentet. Dessutom skulle bara de cirka 700 apotekare som är anställda av Apoteket AB i dag räcka till, eftersom samma person ska kunna ansvara för upp till tre apotek.

Kommer apoteksföretagen på den nya marknaden att anställa apotekare eller receptarier som läkemedelsansvariga?

– Många som har verksamhet utomlands kommer nog trots allt att vilja satsa på apotekare, och några har redan sagt att man vill göra så. Tyvärr har inte Apoteket AB gett samma signaler under de senaste åren. Hur riskkapitalisterna gör är lite ovisst. Vill de tjäna pengar snabbt talar det för att de väljer receptarier, som har lägre löner. Vill man i stället skapa en bra verksamhet, som man sedan vill sälja dyrt, kanske man prioriterar apotekare.

Ni lämnade ett förslag till ersättningsmodell för farmaceutiska tjänster till departementet. Nu tycks den frågan ha fastnat, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har i skrivande stund ännu inte fått uppdraget att ta fram en modell. Hur ser du på det?

– Det här ska vara på väg, men vad jag förstått vill departementet först bli klara med saker som absolut måste vara på plats till den 1 juli. Det är förstås synd att det här drar ut på tiden. Det skapar en osäkerhet hos många entreprenörer, det är ju det här som de ska konkurrera på. Det vore bra med tydligare signaler på hur regeringen har tänkt sig det här. Många är ju i dag osäkra på om de ska våga satsa på att starta eget. En sådan här modell behövs som komplement till prismodellen som TLV föreslagit. Vi har fortlöpande kontakter med socialdepartementet om ersättningsförslaget.

Vilka frågor ska ni driva när kompetensfrågan börjar svalna?

– Vi ska mejsla fram detta vid några medlemsmöten framöver. Professionsutveckling, utbildning och livslångt lärande är områden som ligger mig varmt om hjärtat.

Kommer apotekaryrket att bli mer attraktivt tack vare omregleringen?

– Ja, faktum är att det redan har börjat avspeglas i ansökningstrycket till utbildningarna.

Hur mycket kommer apotekssektorn att växa i Sverige efter omregleringen?

– En 40-procentig ökning av antalet apotek på sikt, ungefär som det blev i Norge, är inte orimlig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev