Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt stöd för vård i livets slutskede

Publicerad: 11 juni 2013, 08:08

Foto: Photos.com.

All personal som möter patienter i livets slutskede borde få vidareutbildning inom palliativ vård, anser Socialstyrelsen.


Socialstyrelsen har nu publicerat den slutgiltiga versionen av sina nya rekommendationer för vård i livets slutskede. Syftet är att säkra tillgången till palliativ vård på lika villkor för alla, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Detta är inte fallet i dag, enligt Socialstyrelsen.

I det nationella kunskapsstödet rekommenderar myndigheten bland annat att kommuner och landsting bör erbjuda all personal som möter patienter i livets slutskede vidareutbildning inom palliativ vård. Socialstyrelsen vill också att sjukvården regelbundet bedömer patienternas smärta med hjälp av beprövade skattningsinstrument, så som frågeformulär.

Även läkare pekas ut i arbetet. De bör kontinuerligt erbjuda samtal om vårdens innehåll och inriktning för att förebygga oro och missförstånd.

Socialstyrelsen vill också att kommuner och landsting samarbetar bättre för att minska antalet patienter som flyttar mellan hem eller äldreboenden och behöver akut sjukhusvård.

Myndigheten uppger att omkring 90 000 personer i Sverige dör varje år och att uppskattningsvis 80 procent av dessa behöver lindrande vård när deras behandling inte längre har effekt.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev