tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt system fördröjde cancerdiagnos

Publicerad: 21 mars 2014, 11:45

Med ett nytt datasystem på röntgenkliniken vid Västerviks sjukhus fördröjdes upptäckten av en tumör på ena njuren. Händelsen har lex Maria-anmälts

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar länVästerviks sjukhus

Det var när patienten skiktröntgades för ett blåsljud på bukaortan  som  en misstänkt tumör syntes på ena njuren. Röntgensvaret fördröjdes  dock i  flera månader.

– Det skedde på grund av en miss i de  nya rutinerna för hur man ska  hantera röntgensvaren eftersom vi nu har  två olika datasystem, ett för  journaler och ett för röntgen, i stället  för ett komplett system, säger  chefläkare Anna Michaëlsson, som har lex  Maria-anmält misstaget.

Journalsystemet Cosmic och det nya  röntgensystemet Sectra Order  Management är inte fullständigt  integrerade utan kräver två  inloggningar.

– Det är högsta prio  nu att se till att systemen ska bli helt integrerade och bara kräver en  inloggning, säger Anna Michaëlsson.

Hon är väl medveten om att  man i vissa landsting har ännu fler  inloggningar för att komma in i  olika system och skulle tycka att två  inloggningar är lite.

– Men vi tycker inte att det är något orimligt krav på ett journalsystem att det ska räcka med en enda inloggning, säger hon.

Sedan tumören upptäcktes röntgades patienten igen. Fördröjningen hade   endast lett till ”ringa progress” och visade inga tecken på spridning.   På egen begäran har patienten fått en remiss till Universitetssjukhuset i   Linköping.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev