Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt system stängde avdelning

Publicerad: 24 maj 2006, 13:25

Under drygt ett år har Landstinget i Uppsala använt Cambios patientjournalsystem Cosmic, men starten har inte varit problemfri.


I december förra året stängdes husläkarmottagningen i Alunda på grund av hög arbetsbelastning, orsakad av det nya patientjournalsystemet.

- Vi blev tvungna att börja arbeta mycket långsammare. Det tog en massa tid vid datorn, och den utbildning på två dagar som vi hade fått i Cosmic var otillräcklig, säger Anne Björk, distriktsläkare och skyddsombud för primärvården i Landstinget i Uppsala län.

Upplands allmänna läkarförening anmälde därför landstinget till Arbetsmiljöinspektionen, som dömde landstinget till ett vitesföreläggande på 200 000 kronor och uppmanade arbetsgivaren att åtgärda bristerna som personalen upplevde.

- Nu försöker arbetsgivaren få det att fungera bättre, bland annat har vi fått en ny projektledare för Cosmic inom primärvården. Men ännu har vi inte kommit i kontakt med det företag som utvecklat programmet, säger Anne Björk.

Väntade problem  Britt Ehrs, projektledare för datorjournalprojektet i Landstinget i Uppsala län, anser att de problem som uppstått är väntade.

- Det tar tid innan man hittar nya rutiner och rätt rutiner. Vilka mallar ska man använda, etcetera. Det är först efter ett år när användarna har arbetat i systemet som man upptäcker vilka rutiner som kan och bör förbättras, säger hon.  Anne Björk hävdar att Cosmic i dagsläget är för stort och i hög grad anpassat efter administrativa behov. Det finns för många informationsfält och funktioner.

- Cosmic är inte alls färdigutvecklat, dessutom finns det brister vad gäller patientsäkerheten.

När en röntgenremiss skickas elektroniskt har det visat sig att Cosmic hämtar adressuppgifter från ett äldre system som inte kontinuerligt uppdateras mot folkbokföringsregistret. Remisser har därför i vissa fall skickats till fel adress med påföljd att patienten inte får kallelsen till röntgen.

- Det här rapporterades redan för ett år sedan men är ännu inte åtgärdat. Sedan har det varit andra problem som nu håller på att åtgärdas och en ny uppdaterad version av Cosmic håller på att installeras.

Risk att drunkna  Anne Björk tycker att det finns fördelar med att kunna se patientinformationen samlad. Men det finns en risk att man drunknar i information, en patient kan ha varit på olika vårdinstanser och det gäller att sålla bland informationen.

- Vi behöver få fram mer användarvänliga program.

Mette Hultgren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev