Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nytt vaccin skyddade mot öroninflammation

Publicerad: 2 mars 2006, 16:23

Tjeckiska forskare har framställt ett möjligt vaccin mot öroninflammationer. Vaccinering av små barn reducerade antalet fall med en tredjedel, enligt en artikel i Lancet i dag.


Återkommande öroninflammationer är en av de vanligaste orsakerna till läkarbesök hos små barn, ofta med upprepade antibiotikakurer som följd. Till glädje för alla dessa öronbarn kan nu forskare från University of Defence i Hradec Kralove, Tjeckien, vara en möjlig lindring på spåren. De har med framgång testat ett nytt vaccin som drastiskt kan minska antalet öroninflammationer hos 2-åriga barn.

Forskarna har satt samman det nya vaccinet av 11 olika stammar av bakterien Streptococcus pneumoniae samt ytproteiner från bakterien Haemophilius influenzae. Dessa bakterier är de vanligaste orsakerna till öroninflammation hos små barn.

Detta vaccin har de låtit testa på drygt 2400 barn under deras första levnadsår. Syftet var främst att minska öroninflammationer orsakade av streptokockinfektion. Barnen vaccinerades fyra gånger, vid 3-, 4-, 5- och 12- till 15-månaders ålder. En kontrollgrupp med lika många barn fick istället gulsotsvaccin mot Hepatit A. Alla följdes fram till två års ålder och antalet fall av öroninflammation registrerades.

Resultaten av jämförelsen visar på en betydande skillnad mellan de två barngrupperna. I gruppen som fått det nya vaccinet hittades sammanlagt 333 fall av öroninflammation. I kontrollgruppen hade däremot en tredjedel fler drabbats, totalt 499 fall registrerades under studien gång.

Något oväntat, menar forskarna, skyddade vaccinet inte bara mot bakterieinfektionen med streptokocker, utan även mot öroninflammation orsakad av influensavirus. Om vaccinet kan tas i kliniskt bruk återstår nu att se. Enligt forskarna behövs nu fler studier för att bekräfta fynden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev