Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nytt vårdsamarbete mellan skånska och danska sjukhus

Publicerad: 28 oktober 2009, 10:20

Nytt vårdsamarbete mellan skånska och danska sjukhus

Foto: Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Photos.com

Region Skåne inleder ett samarbete med Region Hovedstaden i Danmark. Nu ska svenska patienter få snabbare vård på andra sidan Öresund.


Region Skåne och Region Hovedstaden har ett samarbete om akutsjukvård sedan 2008. Nu ska det utökas till att omfatta även planerad vård.

Eftersom de två regionerna har olika stor kapacitet inom olika områden räknar de med att kunna korta köerna genom att avlasta varandra.

– Min förhoppning är att det här ska kunna vara sjösatt inom en dryg månad, men vi har ännu inga detaljer klara. Exakt var köer och överkapacitet finns måste våra experter ta fram, säger Jerker Swanstein (m), ordförande för regionstyrelsen i Malmö, till Sydsvenskan.

Jerker Swanstein räknar med att kunna fatta ett formellt beslut om samarbetet vid regionstyrelsens sammanträde den 5 november. Därefter kan patienter från Skåne få vård på Rigshospitalet i Köpenhamn och elva andra danska sjukhus. Danska patienter kommer att erbjudas vård på nya Skånes universitetssjukhus, som enligt ett förslag ska bildas när sjukhusen i Malmö och Lund slås samman den 1 januari 2010.

Relaterat material

Universitetssjukhus slås ihop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev