Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nyvald ordförande vill se statushöjning för vårdyrken

Publicerad: 17 december 2008, 14:18

För tre år sedan gick han från ”vanlig medlem” till styrelseledamot. Nu har Johan Larson valts till ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.


Det var när Johan Larson jobbade som vårdbiträde på ett servicehus i början av 1990-talet som kontakten med kollegor som var sjuksköterskor väckte hans intresse.

– Jag blev nyfiken på yrket, där man kan göra stora insatser för människor med stora behov, berättar han.

1997 blev Johan Larson färdig sjuksköterska och arbetade sedan främst på onkologiska avdelningar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men 2005 blev han invald i styrelsen i Vårdförbundet Västerbotten och gick direkt från att inte ha några fackliga förtroendeuppdrag alls till att jobba fackligt på heltid.

– Innan dess tänkte jag som många andra att ”facket, vad gör de egentligen, förhandlar lön en gång om året”. Sedan insåg jag att det finns så mycket annat, som arbetsmiljö, försäkringsfrågor, enskilda medlemsärenden...

Varför ville du bli ordförande för avdelningen?

–Det handlar ju om att man vill göra något bra och som ordförande får man extra stora möjligheter att påverka. Ett förtroendeuppdrag har man till låns ett tag, så länge man har ett förtroende från medlemmarna. Det gäller att förvalta det förtroendet på bästa sätt.

Vilka frågor vill du driva?

– Jag har förhoppningar om att ge medlemmarna så bra villkor som möjligt, till exempel när det gäller lön och anpassning av arbetsplatsen efter olika individer, det är viktigt nu i förändringen av rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen.

Vilken är den största utmaningen för Vårdförbundet de närmaste åren?
–Att få till en rejäl värdeförändring lönemässigt. Det gäller att få en samhällelig acceptans för att våra yrkesgrupper är värda mer, annars studsar lönehöjningar tillbaka i form av lönekrav från andra grupper.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev