Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Obama lättad efter ja till nytt förslag om sjukförsäkring

Publicerad: 28 december 2009, 10:23

Den amerikanska senaten antog på julaftonen president Barack Obamas omdebatterade sjukförsäkringsreform.


Med 60 röster mot 39 antog senaten lagförslaget som ska ge tiotals miljoner i dag oförsäkrade amerikaner rätt till sjukvård, skriver TT.

Lagförslaget har ännu inte antagits i sin slutgiltiga form men torsdagens omröstning ses som ett stort steg på vägen.

­- Vi är nu otroligt nära att göra verklighet av en sjukvårdsreform i det här landet, sade en lättad Barack Obama enligt TT/Reuters.

Med det förslag som röstades igenom på julaftonen skulle 94 procent av alla amerikaner täckas av sjukförsäkring. En av huvudpunkterna i förslaget är att det ska bli svårare att neka människor med kända sjukdomar försäkring.

Det som återstår nu är att jämka samman förslaget som antogs på torsdagen med ett något annorlunda förslag som antogs av representanthuset, den amerikanska kongressens andra kammare, tidigare i höstas. Båda kamrarna måste sedan godkänna förslaget ytterligare en gång.

De nya reglerna för sjukförsäkringen ses som en av de största förändringar som genomförts inom sjukvårdsområdet på årtionden. Representanter för det demokratiska partiet, dit Barack Obama tillhör, har talat sig varma för ett mer omfattande sjukförsäkringssystem under en lång tid.

Under sin presidenttid försökte Bill Clinton bland annat införa ett liknande system, men misslyckades. Knäckfrågan då precis som nu är den ekonomiska delen - många amerikaner tror att det nya systemet kommer att bli väldigt kostsamt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev