Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Obama skrämde bort besökare

Publicerad: 4 september 2013, 13:02

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Trafikproblem på grund av president Obamas besök och en hårdare policy mot snyltare. Det kan ha fått besökarantalet att dala för mässan Apotek & Egenvård.


Hittills har besökssiffrorna för apoteksbranschens mässa ökat något för varje år sedan starten 2010. Men i år ser det inte ut att bli lika många besökare som i fjol.

– Jag tror att vi kommer att tappa några, säger Pernilla Åbrink som är projektledare för Apotek & Egenvård.

Förra året kom totalt 2 372 besökare under de två dagar mässan pågick. Besökssiffran för 2013 är inte klar ännu eftersom mässan fortfarande pågår, men första dagen kom 978 personer.

En orsak till den förmodade minskningen kan vara president Obamas besök, som påverkat möjligheterna att ta sig till Kistamässan i norra Stockholm. Motorvägen liksom gångvägen från pendeltåget har periodvis varit avstängda.

– Man har kanske blivit lite bortskrämd och vågar inte försöka ta sig hit, eftersom det varit så mycket tal om trafikproblem, säger Pernilla Åbrink.

Men Kistamässan har också infört en hårdare policy för vilka som får besöka mässan. I år har det för första gången krävts ett organisationsnummer vid anmälan.

De som inte arbetar inom apoteksbranschen, eller med egenvård i någon annan form, ska hållas utanför mässhallen. Orsaken är att utställarna tidigare år upplevt det som ett problem med besökare från allmänheten.

– De kommer hit som privatpersoner och är bara ute efter utställarnas prover. De är inte intresserade av företagen utan går bara in och länsar och går igen, förklarar Pernilla Åbrink.

I år har därför mässan nekat tillträde för åtskilliga personer som inte kunnat uppge sin arbetsplats organisationsnummer.

– Vi var beredda på en minskning. Och när jag har pratat med utställarna så säger de att det är bättre kvalitet på besökarna i år, så då spelar inte antalet så stor roll, säger Pernilla Åbrink.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev