Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Obama storvinnare när kandidaterna hälsogranskas

Publicerad: 3 november 2008, 15:42

Obama storvinnare när kandidaterna hälsogranskas

Foto: Illustration: Photos.com

John McCains och Barack Obamas hälsa dissekeras inför morgondagens presidentval i USA.


72-åriga John McCain har inte varit storrökare på över 30 år och dricker sällan alkohol. Däremot har han ätit mängder av snacks under valkampanjen, och hans kolesterolvärden är höga. Han har njursten, tjocktarmspolyper, förstorad prostata och har opererats för malignt melanom.

Barack Obama är bara 47 år gammal, har under valkampanjen gått på lokala gym, druckit ekologiska teer och tackat nej till kaloririka måltider. Trots att han är rökare i perioder, vinner han stort mot McCain i slaget om hälsan.

Politikers hälsoundersökningar är rutin i USA, och massmediers intresse för presidentkandidaternas hälsa är enormt, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Enligt vissa historiker kan tidigare presidenters sjukdomstillstånd ha påverkat stort. Franklin D Roosevelt hade hjärtfel i slutet av andra världskriget. John F Kennedy kanske inte hade dött om det inte vore för stålkorsetten han använde mot sina ryggproblem – den fick honom att sitta kvar upprätt efter att ha träffats av den första kulan i Dallas. Besluten som Ronald Reagan tog under de sista presidentåren kan ha påverkats av begynnande alzheimers, skriver TT.

I somras efterlyste enligt TT två amerikanska historiker en expertpanel som de vill ska granska den fysiska och mentala hälsan hos presidenten, vice presidenten och alla presidentkandidater varje år.

Lars Werkö, professor emeritus, säger till TT att systemet med offentlig hälsogranskning av politiker inte är något som Sverige borde importera. Det riskerar att öka smutskastningen i politiken, och hälsokontrollerna är svåra att avgränsa och bedöma.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev