Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Obamas sändebud i svenskt möte om vårddata

Publicerad: 23 februari 2016, 14:24

På uppdrag av president Obama arbetar han för att möjliggöra utbytet av vårddata. I veckan besökte Michael Matthews Sverige.


Som ordförande för Sequoia-nätverket är Michael Matthews ansvarig för hela USA:s interoperativa arbete, eller enklare uttryckt: Hur man ska få ett vårdsystem att kommunicera med ett annat.

Problemet är välkänt i både USA och Sverige. Alla är överens om att det vore bra om olika vårdgivare på ett säkert sätt kunde utbyta patientinformation, men hur det ska gå till i praktiken är tiotusenkronorsfrågan. Och det är bråttom att hitta en lösning, menar Michael Matthews.

– Vi blir äldre och äldre, och med ökad livslängd kommer fler kroniska sjukdomar. Kronikerna måste gå till flera olika läkare på flera olika mottagningar – med flera olika journalsystem.

Den här vårdorganisationen slukar både tid och resurser, och experter menar att ett helt nytt tänk krävs inom vården. Under sitt arbete i Sequoia-projektet har Michael Matthews lyckats få 112 olika vårdsystem att samarbeta, vilket representerar 120 miljoner amerikanska vårdjournaler.

– Vi är väldigt nöjda med att ha kommit så här långt, men det återstår fortfarande mycket att göra, säger han.

I veckan har Michael Matthews träffat representanter från bland annat svenska myndigheter och e-hälsoföretag för att diskutera erfarenheter och möjligheter. Johan Lidén från branschorganisationen Swedish Medtech är en av dessa.

– Bara de närmaste åtta åren tror SKL att vi kommer behöva 220 000 fler anställda inom vårdsektorn. Inser du vilken utmaning det är? I den här frågan tror vi att teknologi är en del av lösningen, säger han.

Men Jan E Larsson, försäljnings- och marknadschef på e-hälsoföretaget Cambio, anser inte att det är teknologin som hindrar klivet framåt.

– De tekniska förutsättningarna för att gå snabbt fram finns. Problemet är att ingen vill betala för den här interoperabiliteten i Sverige. Personligen tror jag att staten skulle behöva stoppa in lite smörjmedel i frågan för att få saker att hända.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev