Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Obduktionsprotokoll släppt

Publicerad: 11 mars 2009, 21:58

Spädbarnet i det uppmärksammade fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus dog av en överdos. Det slås fast i det nu offentliggjorda obduktionsprotokollet.


Sent på onsdagseftermiddagen beslöt åklagarna vid Västerorts åklagarkammare att släppa på sekretessen och offentliggöra obduktionsrapporten i fallet med den läkare som anklagas för dråp av en svårt sjuk flicka, skriver Svenska Dagbladet, SvD.

– Vi beslutade att släppa sekretessen på dessa uppgifter därför att detta inte längre kan påverka den pågående utredningen, säger vice chefsåklagaren Henrik Söderman till tidningen.

Slutsatsen är att dödsfallet är onaturligt, orsakat av att någon överdoserat läkemedel till barnet. Samtidigt konstateras att den rättsmedicinska undersökningen inte kan avgöra "i vilket syfte eller av vem den mycket höga dosen av tiopental givits".

Vid den rättskemiska analysen ska blod och urin ha analyserats. De uppgifter som åklagarsidan har presenterat bekräftas, att mycket höga doser av tiopental har hittats, 1 000 gånger mer än "vad som ses vid ordinär användning och som ligger långt över de nivåer som man kan se vid dödliga förgiftningar med preparatet." Även morfinhalterna ligger på nivåer som kan ses vid dödliga förgiftningar.

Det slås också fast att även om flickans tillstånd var mycket dåligt och hon troligen hade en kort kvar tid att leva, så var läkemedlen den direkta dödsorsaken.

Ett par läkare verksamma inom neonatalvården som Dagens Nyheter talat med, säger att de värden som har uppmätts hos det avlidna barnet inte säger dem någonting.

– Det finns väldigt lite forskning på så här små barn. Jag skulle vara väldigt försiktig med att uttala mig utan att göra en omfattande sökning i den vetenskapliga litteraturen. Och det blir riktigt svårt, eftersom det finns så väldigt få studier, säger Staffan Polberger, neonatalchef vid Universitetssjukhuset i Lund, till tidningen.

Ingemar Tessin, chef för neonatalverksamheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är inne på samma linje. Han säger till Dagens Nyheter att det finns en mängd faktorer att ta ställning till innan man säger om de funna halterna av morfin och tiopental är extrema - som barnets blodcirkulation och om läkemedel fortsatte att pumpas in efter dödsögonblicket.

Relaterat material

Dråpanklagads advokat ifrågasätter hävd sekretess

Åklagaren planerar gå ut med mer medicinsk information

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev