Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Obehöriga kiropraktorer ska stoppas med polisanmälan

Publicerad: 7 juli 2008, 09:16

Legitimerade kiropraktorers riksorganisation, LKR, vill sätta stopp för personer som kallar sig kiropraktorer utan att ha legitimation. Flera obehöriga kollegor har nu polisanmälts.


Sedan 2006 är kiropraktor en skyddad yrkestitel och därmed är det förbjudet för den som inte är legitimerad kiropraktor att använda titeln.

– Innan titelskyddet trädde i kraft uppskattade man hur många som kallar sig kiropraktorer utan att ha rätt behörighet. Det var ungefär 2 000 personer. Jag har ingen aning om hur många som slutade efteråt, men det finns ganska många kvar, säger Stina Berg, ordförande för LKR, till Dagens Nyheter.

I december förra året startade LKR en kampanj för att komma till rätta med problemet. Organisationens medlemmar har hjälpts åt att hitta falska kiropraktorer, som sedan ombetts att sluta använda sig av yrkestiteln.

Till följd av kampanjen har 19 obehöriga kiropraktorer slutat. För att få stopp på flera har LKR anmält 24 personer som felaktigt kallar sig kiropraktorer till Socialstyrelsen. Myndigheten har dock inte kunnat ingripa, eftersom man bara svarar för tillsynen över de legitimerade kiropraktorerna och inte har ansvar för de obehöriga.

LKR har därför bestämt sig för att gå vidare genom att polisanmäla de falska kiropraktorerna. Till att börja med handlar det om några enstaka fall, för att se vilket resultat det ger.

LKR:s medlemmar är samtliga utbildade utomlands. I Sverige finns i dagsläget bara en kiropraktorutbildning som inte har högskolestatus, men som också ger rätt till legitimation.

Regeringen gav nyligen Erland Ringborg i uppdrag att utreda de svenska kiropraktor- och naprapatutbildningarna, hur de ska kvalitetssäkras och om de ska bli en del av högskoleväsendet. Senast den 1 mars 2009 ska han lämna sitt förslag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev