måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Oberoende" kostrådsexpert är konsult åt Wasa-bröd

Publicerad: 17 mars 2008, 13:14

En av Livsmedelsverkets experter – som varit djupt involverad i myndighetens råd om bröd och fullkorn – har i flera år varit en högt avlönad konsult åt Wasa-bröd. Detta trots att myndighetens generaldirektör förnekat sådana bindningar.


I förra veckan stoppade Socialstyrelsen dess egen expertgrupp som ska ta fram nya kostråd för diabetiker. Detta eftersom det fanns risk för jäv, berättade Dagens Nyheter. Flera av gruppens experter var involverade i Swedish Nutrition Foundation, SNF, som finansieras av ett 40-tal svenska livsmedelsföretag, däribland Ica, Nestlé Sverige, Arla Foods och Scan.

Även flera av de experter som utarbetar Livsmedelsverkets kostråd är involverade i SNF.

Men detta ser inte Livsmedelsverkets generaldirektör, Inger Andersson, som något problem.

”Nej, det hade varit skillnad om det handlade om ett rent kommersiellt företag som sysslar med produktutveckling", sade hon till Dagens Nyheters reporter förra veckan.

I nästa andetag försäkrade Inger Andersson för DN:s läsare att hon och verkets chefsjurist går igenom medlemmarnas jävsdeklarationer inför varje mandatperiod.

Men när Dagens Medicin granskar dessa deklarationer framgår det tydligt att en av experterna, professor Göran Hallmans, i flera år arbetat som konsult åt Wasa-bröd – samtidigt som han varit en av de mest tongivande i arbetet med Livsmedelsverkets kostråd om just bröd och fullkorn.

Trots att denna uppgift fanns med i både den jävsdeklaration som Göran Hallmans lämnade in i januari i år och för två år sedan hävdar Inger Andersson att uppgiften är helt ny för henne.

– Jag har inte varit medveten om det här förrän nu, säger Inger Andersson.

Men du säger ju till DN att du, tillsammans med er chefsjurist, går igenom dessa deklarationer inför varje ny mandatperiod.

– Vi har inte hunnit gå igenom dessa ännu, den sista kom in för bara någon vecka sedan.

Men samma uppgift fanns ju med i hans förra jävsdeklaration, den som lämnades in 2006. Den borde du ju ha sett.

– Jag gick igenom även dessa deklarationer men jag har inget minne av den här uppgiften. Det är bara att beklaga. Chefsjuristen hade tydligen noterat det men jag blev inte uppmärksammad på det. Jag beklagar att vi har haft bristfälliga rutiner och vi kommer att ändra dessa nu.

Så du menar att chefsjuristen aldrig informerade dig om denna uppgift.

– Jag kan inte exakt återge hur diskussionen gick då för två år sedan.

Men i DN påstår du ju att du personligen går igenom alla jävsdeklarationer ändå säger du nu att uppgiften är helt ny för dig.

– Som sagt det är bara att beklaga. Nu ska vi göra en förnyad bedömning.

Är det lämpligt att en av era ledamöter arbetar som konsult åt ett stort brödföretag?

– Det är det vi ska se över nu. Men ibland får ledamöter lämna rummet när expertgruppen ska diskutera en viss fråga, om det finns risk för jäv.

Har Göran Hallmans någonsin tvingats lämna rummet?

– Nej.

Göran Hallmans är professor i näringsforskning vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Wasa-bröd är ett företag vars försäljningsargument till stor del bygger på det nyttiga med att äta fiberrika fullkornsbröd. Företaget är i dag en internationell koncern med verksamhet i 40 länder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev