Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Oenighet inom de borgerliga partierna om cancerplanen

Publicerad: 14 mars 2006, 12:59

Allians för Sverige lovar att införa en nationell handlingsplan för cancervården om det blir borgerlig valseger. Men ledande borgerliga landstingspolitiker tror inte på planen.


- Det finns en övertro på nationella planer, jag är inte säker på att det är bästa vägen. I Norge har de förstatligat sjukhusen. När man frågar dem om det utjämnat skillnaderna i sjukvården så bara tittar de på en och skrattar, säger Jonas Andersson (fp), regionråd i Västra Götalandsregionen.

Hans syn på en nationell handlingsplan för cancervården går stick i stäv med den politik för cancervården som lanserats av Allians för Sverige. I rapporten Nationell handlingsplan för cancervården, som presenterades i januari, konstateras att en ny borgerlig regering omedelbart bör göra en översyn av cancervården som kan ligga till grund för en handlingsplan. Alliansen föreslår att en cancerkommitté med representanter för landstingen och myndigheter tillsätts. Kommittén ska ta fram förslag på hur cancervården ska bli mer likvärdig över landet.  Även Bengt Eliasson (fp), landstingsråd i Halland, ifrågasätter en nationell cancerplan.

- Jag är rätt trött på de här nationella planerna som ska tas fram i varje aktuell fråga. De blir slag i luften som lurar folk att tro att nu finns det en handlingsplan, så då är allt bra, säger han.

Bygger på felaktig föreställning  Evert Wirfelt (c), landstingsråd i Jönköping, anser att handlingsplaner är ett otympligt sätt att utveckla sjukvården och dessutom riskerar att nagga det kommunala självstyret i kanten.

- Man tar fram vissa mått och kriterier som appliceras på alla landsting, trots att de inte passar på alla, säger Evert Wirfelt.

Även Jonas Andersson anser att handlingsplaner blir alltför snäva genom att de bara mäter vissa parametrar som för många landsting kan vara av mindre intresse. Enligt Jonas Andersson är stödet för en nationell handlingsplan inte särskilt stort bland borgerliga landstingspolitiker.

- När man pratar med folk så märker man att det är många som inte tror att en nationell plan är lösningen för att få en bättre cancervård, säger han.

Bengt Eliasson anser att tron på nationella planer bygger på en felaktig föreställning om hur man kan bedriva sjukvårdspolitik. Enligt honom saknar handlingsplaner den kraft som uppnås när förändringar i stället växer fram ute i landsting och regioner. Han anser därför att det förslag som presenterades i Dagens Medicin nr 9/06, som innebär att regionala onkologiska centrum ska ta ett större ansvar för utvecklingen av cancervården, är bättre än en nationell plan.

Varför lanserar alliansen en plan som har svagt stöd bland er landstingspolitiker?

- Jag tror att rikspolitikerna har ett behov av att vara tydliga mot medborgarna och många av de tydliga frågorna ligger på landstings- och kommunnivå. Därför blir det lockande för dem att framstå som "överlandstingspolitiker".

Vill släppa på regional prestige  Maria Larsson, vice partiordförande (kd) och ordförande i alliansens arbetsgrupp för välfärdsfrågor, tror att landstingspolitikernas motstånd beror på att de är alltför vana att söka lösningar inom landstingens gränser.

- Ur ett patientperspektiv är det ett dilemma att cancervården är så ojämn och otillgänglig. Landstingspolitikerna har så länge jobbat med frågan på egen hand men nu måste vi släppa lite på den regionala prestigen, säger hon.

Kritiken från landstingspolitikerna kommer inte att leda till att alliansen omprövar förslaget om en nationell cancerplan. Maria Larsson tror att motståndet kommer att försvinna om arbetet med planen kommer igång.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev