lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oenighet inom KD om steriliseringar

Publicerad: 4 april 2013, 08:22

Foto: Riksdagen. Riksdagsledamöterna Annelie Enochson och Tuve Skånberg (båda KD).

Två KD-ledamöter dömer ut lagförslaget om att slopa kravet på sterilisering vid könsbyte.


Regeringen vill att kravet på sterilisering för ändrad könstillhörighet ska slopas i sommar. Alla är dock inte med på noterna. De kristdemokratiska riksdagsledamöterna Annelie Enochson och Tuve Skånberg är emot lagförslaget, som deras egen partiordförande står bakom, berättar Svenska Dagbladet.

Detta ska vara första gången sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006 som enskilda ledamöter går emot alliansens enighet och går emot en motion genom att lägga en egen.

– Det är utomordentligt sällsynt. Men om de här argumenten inte kommer fram innan riksdagen fattar ett beslut så är lagstiftningen inte godtagbar, säger Tuve Skånberg till Svenska Dagbladet.

De två riksdagsledamöterna anser att en lagförändring kan göra det möjligt att skapa ett tredje kön, ”person”, vilket skulle vara ett drastiskt steg som det inte finns skäl att införa. Det finns också svagheter i lagförslaget, anser Annelie Enochson och Tuve Skånberg.

– Frågan om ett tredje kön är inte beredd, och måste belysas. Att ha blivit född av sin pappa är en orimlig tanke, säger Tuve Skånberg.

Emma Henriksson, riksdagsgruppledare, anser inte att de två riksdagsledamöternas beslut kommer att påverka utfallet i riksdagen och att lagförslaget kommer att gå igenom.

Relaterat material

Steriliseringskrav slopas 2013

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev