onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oenighet orsak till att de två <BR>cheferna genast måste sluta

Publicerad: 30 december 2009, 11:06

Både landstingsdirektör Sara Ekström och sjukhusdirektör Margareta Rödén i Landstinget Västernorrland tvingas avgå med omedelbar verkan, rapporterar Sundsvalls Tidning och Mittnytt.


Efter ett möte mellan sjukvårdsdirektör Lars Bohlin och de båda tjänstemännen stod det i måndags klart att cheferna måste lämna sina poster.

Margaretha Rödén, sjukhusdirektör vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, bekräftar beslutet för Svt:s Mittnytt.

Bakgrunden är, enligt Margaretha Rödén, hennes beslut att avbryta samarbetet med en konsultfirma i omställningsarbetet med Sundsvalls sjukhus.

Margaretha Rödén säger till Mittnytt att hon kom bra överens med konsultfirman fram till själva genomförandet av omställningsarbetet. Men hon ansåg att personalen i så stor utsträckning som möjligt skulle vara mer delaktig och arbeta fram nya arbetssätt, vilket inte gick ihop med firmans synsätt.

Beslutet att avbryta samarbetet med konsultfirman ogillades av landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s), skriver Sundsvalls Tidning. När sedan landstingsdirektör Sara Ekström vägrade att säga upp Margaretha Rödén tvingades även hon att avgå.

Sara Ekström har varit landstingsdirektör i Västernorrland sedan 2004. Hennes förordnande tar officiellt slut den 4 januari.

– Jag fick beskedet dagarna innan jul. Jag hade ett samtal med Ewa Söderberg, och kunde konstatera att vi har olika bedömning angående besparingar vid länssjukhuset i Sundsvall. Om man har olika uppfattningar i en sådan här viktig fråga är det rimligt att man skiljs åt, säger hon till Mittnytt.

Sigbjörn Olofsson, sjukhusdirektör i Örnsköldsvik, får uppdraget att efterträda Margaretha Rödén, men vem som tar över efter Sara Ekström är ännu inte klart.

– Vi vill att omstruktureringsarbetet vid länssjukhuset ska bedrivas på samma sätt som i Örnsköldsvik, och därför får Sigbjörn Olofsson ta över, säger landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev