Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oenigheter i Läkarförbundets topp ska lösas internt

Publicerad: 28 november 2007, 08:50

Meningsmotsättningar i toppen av Läkarförbundet ska i fortsättningen lösas internt.
– Det håller på att gå fullständigt över styr. Det är skadligt om vi uttalar oss olika, säger Eva Nilsson Bågenholm, förbundets ordförande.


Hon och förste vice ordförande Marie Wedin har haft olika uppfattningar i en lång rad sakfrågor, se faktaruta. Senast i förra utgåvan av Dagens Medicin, nr 47/07, ansåg Marie Wedin att Eva Nilsson Bågenholm hade uttalat sig alltför positivt om kraven på att vårdanställda ska tvingas visa upp utdrag ur belastningsregistret. Marie Wedin sade även att en morddom inte automatiskt diskvalificerar från arbete som läkare. Detta med anledning av att en man som dömts för ett uppmärksammat mord studerar till läkare vid Karolinska institutet.

Efter att frågorna diskuterades i centralstyrelsen förra onsdagen, den 21 november, anser Marie Wedin att det blivit tydligt att Läkarförbundets linje är att den som dömts för mord inte automatiskt är olämplig som läkare.

– Vi kom fram till att alla fall måste bedömas individuellt, man kan inte säga något generellt om vem som kan vara läkare, säger Marie Wedin.

Andre vice ordförande Benny Ståhlberg har en något annorlunda uppfattning.

- Vi kom fram till att frågan ska utredas vidare av etik- och ansvarsrådet. Men personligen ser jag det som väldigt svårt för en morddömd person att arbeta som läkare, säger han.

Ska stämma av med varandra

Eva Nilsson Bågenholm vill över huvud taget inte kommentera vad styrelsen kom fram till. Hon kommer i fortsättningen se till att hennes och Marie Wedins uttalanden inte står i strid med varandra.

– Detta har gått för långt. Det är inte bra för förbundet och vårt styrelsearbete om vi ger olika signaler, det blir otydligt för medlemmarna. Därför måste jag som ordförande stämma av med Marie innan jag kan uttala mig, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Kan bli remissinstans

Marie Wedin ville att centralstyrelsen skulle diskutera kravet på utdrag ur belastningsregistret för att tydligt komma fram till att förbundet inte vill se ett sådant krav. Frågan ska behandlas av Patientsäkerhetsutredningen och framöver kan Läkarförbundet mycket väl komma att få uttala sig som remissinstans.

– Det blev tydligt att vi inte har någon politik för ett krav på utdrag ur registret. Om vi blir remissinstans så måste vi diskutera frågan, även om jag personligen inte tycker att ett sådant krav är en god idé, säger Marie Wedin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News