tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oerfarna vikarier sinkar ambulanser

Publicerad: 24 mars 2014, 15:16

Patienter som behöver köras med Oerfarna sjuksköterskor vid ratten får bara köra som vid ett prio 2-larm även om patientens liv är hotat. Foto: Photos.com

Hur ska man få ihop det vid en ambulanstransport när den ena sjuksköterskan är oerfaren? Det är grundfrågan i en anmälan till Arbetsmiljöverket som ledde till inspektion förra veckan.


I ambulanssjukvården ska den mest erfarna sjuksköterskan alltid ta hand om patienten, enligt Socialstyrelsens regler.

Det ställer till det under våren och sommaren när nyutexaminerade sjuksköterskor anställs inom ambulanssjukvården i Västernorrland. För då är det de, som enligt reglerna, ska köra ambulansen.

Mot det här har Gert Thelin, ambulanssjukvårdare, skyddsombud och arbetsplatsombud för Kommunal i Sundsvall reagerat.

– Ordinarie personal kör ut på ett prio 1-larm men sedan kör den nyanställda ambulansen till sjukhuset och måste då enligt arbetsgivarens policy köra som vid ett prio 2-larm. Då får man smyga fram i 80 kilometer i vanliga filen och bara sätta på blåljus vid rödljus, säger han.

Det här riskerar personalens psykosociala hälsa och inte minst patientsäkerheten, understryker Gert Thelin, som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Man kan ha föräldrar och ett barn som håller på att dö i bilen och alla sitter som på nålar för att komma fram. På helgerna kan vi få köra en PCI, en ballongvidgning, 26 mil från Sundsvall till sjukhuset i Umeå och då räknas varje minut. Genom att köra prio 2 tar det nästan tre timmar imstället för drygt två.

För att få köra ett prio 1-larm ska man enligt landstingets regler ha jobbat i bil i 300 timmar, det innebär att ha jobbat ett år, och vara godkänd i en uppkörning. Det är det få eller inga av de nyanställda som är, menar han.

Men hur ska man lösa det då?

– Det bästa vore att kräva erfarenhet av akutsjukvård av de sjuksköterskor som tas in under sommaren, då kan man ha den ordinarie som kör, säger han.

Situationen i Västernorrland blir bättre i år än förra sommaren, anser arbetsgivaren i det skriftliga svar man gett på Gert Thelins anmälan enligt arbetsmiljölagen. Av svaret framgår att de nio sommarvikarierna 2014 alla är utbildade sjuksköterskor, varav fyra nyutexaminerade och en med vidareutbildning inom ambulanssjukvården. Förra årets sex sommarvikarier var ännu under utbildning.

– Men vi tycker det är värre i år eftersom det blir fler under semestrarna som inte får köra prio 1, säger Gert Thelin.

Han var inte nöjd med arbetsgivarens svar och har gått vidare med sin anmälan till Arbetsmiljöverket. Verket tog upp anmälningen och gjorde i onsdags en inspektion på plats.

Arbetsmiljöverkets inspektör har varit upptagen under dagen och dagensmedicin.se har inte lyckats få kontakt.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev