Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Ofarligt" ebolavirus väntas underlätta för forskare

Publicerad: 22 januari 2008, 13:57

Amerikanska forskare har lyckats modifiera ebolavirus så att det inte kan föröka sig i normala celler. Detta förväntas ge fler forskare möjlighet att studera viruset.


I dag kan ebola bara studeras i laboratorier i den högsta säkerhetsklassen, BSL-4. Men nu kan fler forskare komma att få möjlighet att studera viruset.

Amerikanska forskare har nämligen lyckats förändra viruset så att det inte kan föröka sig i normala celler, rapporterar BBC News.

Forskarna tog bort en av ebolavirusets åtta gener, VP30. Utan den kan viruset inte producera ett protein som är nödvändigt för dess fortplantning. Men för att samtidigt kunna studera hur viruset förökar sig skapade forskarna också ett nytt modellsystem av njurceller från apor som uttrycker det aktuella proteinet.

Därmed kan viruset fortplanta sig inuti njurcellen, men blir ofarligt om det kommer utanför cellen.

– Det förändrade viruset växer inte i några normala celler. Det här systemet kan användas för läkemedelstester och vaccinproduktion, säger Yoshihiro Kawaoka, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Andra forskare vill dock se mer bevis på att det modifierade viruset är ofarligt innan de kan tänka sig att använda det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev