fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oförklarade dödsfall vanligare bland unga diabetiker

Publicerad: 30 september 2005, 11:07

Risken att dö i unga år är mer än dubbelt så stor för unga diabetiker som för ungdomar som inte har diabetes. Det visar svenska forskare i en studie i tidskriften Diabetes Care.


Gisela Dahlquist, professor vid Umeå universitet och professor Bengt Källén, Lunds universitet, har med hjälp av det svenska barndiabetesregistret och dödsorsaksregistret identifierat unga typ 1-diabetiker som har avlidit.

Ungdomarna med diabetes fick sin diagnos någon gång efter den 1 juli 1977. Enligt dödsorsaksregistret avled 56 av dem någon gång fram till slutet av år 2000, vid i genomsnitt 15,2 års ålder. För varje diabetiker som avled identifierades fem kontrollpersoner utan diabetes, som matchades efter bland annat ålder, kön och dödsår. Dödsorsakerna kontrollerades i journaler och obduktionsprotokoll.

Risken att avlida under perioden var 2,15 gånger så hög för unga typ 1-diabetiker, som för personer utan diabetes. Detta trots att diabetikerna inte hade haft sin sjukdom i mer än i genomsnitt 8,2 år.

Av dödsfallen bland diabetikerna var 23 direkt relaterade till diabetes, 20 dog av ketoacidos och två av hjärtinfarkt. 33 unga diabetiker dog av andra orsaker. Sju av dem begick självmord och 14 omkom i olyckor. Det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde dessa dödsorsaker. Dock såg forskarna en tendens till ökad risk för självmord bland de unga diabetikerna.

Hela 17 av diabetikerna som avled hittades döda i sina sängar, utan att det gick att fastställa någon dödsorsak vid obduktion. I kontrollgruppen var det bara två personer som dog på samma oklara vis.

Även i ett välutvecklat sjukvårdssystem är risken att dö fortfarande förhöjd för unga typ 1-diabetiker, konstaterar forskarna. Att så många avled av oklar anledning måste studeras ytterligare, anser de.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev