Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ofta svag handledning under AT

Publicerad: 15 september 2016, 06:56

Brist på tid, brist på intresse och brist på kunskap. Handledningen under AT är ofta undermålig, enligt en ny undersökning från Sylf.


Ämnen i artikeln:

Sylf

Varje AT-läkare ska ha en handledare. Det står i Patientsäkerhetsförordningen, men verkligheten ser annorlunda ut. I år har Sveriges yngre läkares förening, Sylf, i sin AT-rankning fokuserat extra på att utreda hur det står till med handledningen.

Resultatet är dystert. Under psykiatriplaceringen uppger bara 70 procent att de haft en personlig handledare. På övriga placeringar är siffran över 90 procent, men under kirurgplaceringen hade sex av tio AT-läkare bara träffat sin handledare vid något enstaka tillfälle – eller inte alls. Nästan lika illa var det under medicinplaceringen.

”Handledaren har inte full koll på vad hen ska göra. Det har inte jag heller”, skriver en AT-läkare.

Detta är inte en ovanlig situation, enligt Sylf-ordföranden Emma Spak.

– Varken de som handleder eller de som ska bli handledda verkar ha grepp om vad syftet är. En handledare ska bistå i yrkesutvecklingen, hjälpa AT-läkaren att utvärdera kunskap och progress i förhållande till målen. Det är viktigt att de som hand­leder har genomgått utbildning för det och har tid avsatt.

Vissa uppger att deras handledare var en ganska färsk ST-läkare. Inte ok, enligt Emma Spak.

– Vi tycker att man borde kunna använda ST-läkare som är i slutet av sin specialisttjänstgöring – om Socialstyrelsen ändrar sina föreskrifter. För i dag är det inte tillåtet. Genom att bryta mot föreskrifterna riskerar man att AT-läkarna inte uppfyller kriterierna för legitimation, säger Emma Spak.

– AT-läkarna presterar ändå bra och blir bra läkare. Men det är ledsamt om det är trots, inte tack vare, den utbildningstjänst de haft. Om man gav dem bra handledning skulle man kunna nå ännu högre kompetens. Det finns ju Ivo-fall där anmärkningar kommit på att det saknats instruktioner både kring den vardagliga handledningen av AT-läkare och den mer långsiktiga.

Det positiva undantaget är allmänmedicinplaceringen. 99 procent av AT-läkarna hade en hand­ledare och 94 procent träffade denna varje vecka.

– På vårdcentralerna har man de praktiska förutsättningarna att schemalägga handledning. Man är också van att jobba med regelbunden handledning av ST-läkare. Här finns det en del att lära för övriga placeringar.

Här hittar du vår AT-guide.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Sylf

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev