Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ögonundersökning kan förutse hjärtdöd

Publicerad: 29 augusti 2007, 10:25

Diametern på blodkärlen i ögats näthinna kan vara en markör för dödsfall på grund av kranskärlssjukdom eller stroke hos medelålders personer. Det visar en studie som publiceras i tidskriften European Heart Journal.


Det är tidigare känt att förändringar i blodkärl i ögats näthinna kan vara kopplat till aterosklerotiska kärlförändringar i blodkärl i hjärta och hjärna. Forskare vid University of Sydney i Australien har nu undersökt om kärlpåverkan i ögonen kan användas som markör för död på grund av kranskärlsjukdom eller stroke.

Studien bygger på data från två stora ögonstudier med sammanlagt 7 494 individer. Studiedeltagarna genomgick ögonundersökning och följdes sedan upp i tio–tolv år.

Resultaten visar att förändringar i näthinnan i form av små arterioler och stora venoler kunde kopplas till ökad risk för kranskärlsrelaterad död under uppföljningstiden. Sambandet var tydligast i åldrarna 43–69 år. Motsvarande kärlförändringar var också kopplat till ökad risk att dö på grund av en stroke, men detta samband var inte statistiskt signifikant.

Forskarna anser med anledning av resultaten att storleken på kärl i näthinnan kan vara en markör för död på grund av hjärt-kärlhändelser hos medelålders personer.                European Heart Journal 2007; 28: 1984–1992

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev