Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ojämn fördelning av apotek

Publicerad: 19 maj 2009, 09:57

Andelen småföretagarapotek i olika delar av landet varierar stort – från 5 procent i Västerbottens län till 29 procent i Gotlands län. Enligt omstruktureringsbolaget beror skillnaderna på svårigheten att dela vissa apoteksenheter.


Den 5 maj offentliggjorde omstruktureringsbolaget, OAB, att 150 av landets apotek ska gå till ett så kallat småföretagarkluster.

Procentuellt flest av de 150 småföretagarapoteken finns på Gotland och i Östergötlands län. I Östergötland blir 12 stycken eller 27 procent av apoteken i området småföretagarapotek.

I Västernorrlands och Västerbottens län finns tvärtom väldigt få entreprenörsapotek – bara två stycken i vardera länet. Procentuellt blir det 6 respektive 5 procent.

Regioncheferna inom Apoteket har inte fått någon förklaring till varför skillnaderna är så stora. I Östergötland har många relativt stora apotek på medelstora orter som Söderköping, Åtvidaberg och Valdemarsvik blivit entreprenörsapotek.

– Det handlar i många fall om sovstäder som är tillräckligt stora för att ett apotek ska kunna bli lönsamt, men antagligen för små för att konkurrenter ska etablera sig. Kanske finns en sådan tanke från OAB, men det är bara spekulationer, säger Jonas Thörnros, regionchef för Södermanland och Östergötland inom Apoteket AB.

Marie Lundin, regionchef i bland annat Västernorrlands län, har liksom Jonas Törnros inte fått någon förklaring till varför hennes region avviker kraftigt från genomsnittet.

– I södra Lappland ska många apotek säljas i samma kluster, medan många i Jämtland i stället blev kvar i Apoteket AB. Kanske har man resonerat att apoteken i dessa riktigt glesbefolkade områden måste samarbeta sinsemellan och därför bör hamna i ett och samma företag snarare än att drivas av småföretagare, säger hon.

Eva-Britt Gustafsson, vd för OAB, förklarar att en stor del av den ojämna fördelningen har att göra med så kallade hårda klusterlänkar inom Apoteket AB.

– Många apotek kan helt enkelt inte skiljas från varandra. Det finns närmare bestämt 147 stycken odelbara länkar mellan apotek. I många fall handlar det om mycket små apotek som är knutna till andra apotek. Särskilt vanligt är detta i glesbygden, vilket i sin tur kan bidra till att länssiffrorna ser så olika ut när det gäller småföretagarapoteken, säger hon.

Skillnader kvarstår dock även bortsett från detta.

– I övrigt har vi vägt in så många parametrar i den här ekvationen att det helt enkelt måste bli lite olika från län till län, säger Eva-Britt Gustafsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev