Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ok för AT på Åland

Publicerad: 11 juli 2012, 11:21

Det ska även i fortsättningen vara tillåtet att göra sin AT på Åland. Det beskedet ger Socialstyrelsen efter en tids diskussioner.


Möjligheten att göra AT på Åland har varit ifrågasatt under våren. I februari uttalade sig Pernilla Ek, chef för enheten för behörighet på Socialstyrelsen, i Dagens Medicins AT-guide. Hon sa att de som vill göra sin AT på Åland i fortsättningen skulle betraktas på samma sätt som alla andra som vill göra sin AT utomlands. Det skulle innebära att legitimation bara beviljas om det finns särskilda skäl.

Men nu har Socialstyrelsen ändrat sig. Svenskar ska även i framtiden kunna göra sin AT på Åland med samma villkor som i Sverige. I ett brev till hälso- och sjukvården på Åland skriver Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm att myndigheten har fört samtal med sin finländska motsvarighet Valvira. Lars-Erik Holm skriver att dessa samtal har lett fram till att Socialstyrelsen ”även fortsättningsvis kommer att anse att svensk allmäntjänstgöring ska kunna genomföras på Åland under de former på vilket det hittills har skett”.

Det innebär att det samarbete som Åland har med Uppsala kan fortsätta. Samarbetet innebär att Akademiska sjukhuset ansvarar för den teoretiska delen av utbildningen. Inom ramen för samarbetet har en AT-läkare i kvartalet påbörjat sin tjänstgöring på Åland.

På Ålands gläds man över beskedet från Socialstyrelsen.

– Det är väldigt betydelsefullt för oss att ha svenska AT-läkare. De utför en gedigen insats och är viktiga för oss som är ett ö-rike som har svårt att rekrytera läkare. De svenska AT-läkarna har hjälpt oss att lösa våra bemanningsproblem, säger Henrik Berg, chefläkare på Ålands hälso- och sjukvård.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev