tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökad blödningsrisk vid fysisk aktivitet

Publicerad: 10 oktober 2012, 13:30

Foto: Photos.com

Barn och ungdomar med blödarsjuka får en ökad blödningsrisk när de utför någon form av kraftfull fysisk aktivitet. Dock är den ökade risken liten i absoluta tal, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Jama.


Forskare från Australien har följt upp 104 blödarsjuka barn mellan 4 och 18 år under i genomsnitt ett år. Målet med studien var att se hur mycket risken för blödningar ökar om en blödarsjuk utför kraftfull fysisk aktivitet. Forskarna ville även se hur lång tid som föregår en blödning som orsakats av fysisk aktivitet och hur nivån av koagulationsfaktorer påverkar blödningsrisken.

Totalt registrerades 332 blödningar som krävde behandling med koagulationsfaktor. Fysiska aktiviteter och blödningar registrerades i en blödningsdagbok och forskarna samlade in uppgifterna genom telefonintervjuer. Aktiviteterna delades upp utifrån risken att utsättas för hård kroppskontakt som leder till skada:

■ ingen aktivitet   
 ■ 1, mycket låg risk (till exempel simning)
 ■ 2, medelstor risk (basket)  
 ■ 3, oundvikligt (brottning)

Resultatet visar att 44 procent av alla registrerade blödningar föregicks av någon fysisk aktivitet. Till största delen var det aktiviteter i kategori 2 som var orsak till blödningarna, medan kategori 3 stod för en mindre del.

Forskarna anser att deras resultat stödjer en teori om att risken för blödning ökar om en blödarsjuk utsätter sig för fysisk aktivitet. De anser dock att den ökade risken är måttlig och för de flesta blödarsjuka till och med liten.

Nivån av tillsatt koagulationsfaktor är något som forskarna anser har en större effekt på blödningsrisken än fysisk aktivitet. Enligt resultaten i studien kan nivåer som ligger runt 50 procent minska risken lika mycket som om personen är helt inaktiv men utan koagulationsfaktor. Vanliga doser för profylax ger ofta toppvärden på 70 till 100 procents mättnad av koagulationsfaktor och utgör därför ett bra skydd.

Läs abstract:

Carolyn R. Broderick med flera. Association between physical activity and risk of bleeding in children with hemophilia. JAMA publicerad den 9 oktober 2012. DOI:10.1001/jama.2012.12727

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev