Nyheter
Ökad vikt för big data i medicinsk forskning
Publicerad: 16 april 2014, 04:30
Nästa vecka arrangerar Karolinska institutet en konferens om big data som anses bli allt betydelsefullare inom medicinsk forskning.
Big data innebär mycket stora datamängder som kräver datorer för att bearbetas. Ett exempel på användning av big data är när Google lägger ihop uppgifter från mejlkonversationer, sökningar, klick på sidor och så vidare, för att ge den enskilda användaren mer av det den förmodas vara intresserad av. Ett exempel ur vården är när big data använts för att övervaka vitalparametrar som andning, temperatur och hjärtfrekvens hos för tidigt födda barn, för att tidigt avslöja de första tecknen på en infektion.
Inom medicinsk forskning används big data inom exempelvis epidemiologisk forskning och DNA- och proteinsekvensering där forskare hanterar mängder med data. Det kan ses som ett nytt sätt att angripa problem som kompletterar teoretisk och experimentell forskning, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet om konferensen Big Data and E-science in Medical science, 23–24 april.
På konferensen medverkar svenska och internationella forskare, bland dem Timo Ropinski, professor i interaktiv visualisering vid Linköpings universitet. Han berättar arbetar bland annat med att göra de data som kommer fram vid exempelvis datortomografier och ultraljud vid graviditet, möjlig för vårdgivaren att uppfatta och förstå.
– Det kan leda till bättre diagnostik och säkrare operationer, säger Timo Ropinski till It i vården.
SUSANNA PAGELS