lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökad vikt för big data i medicinsk forskning

Publicerad: 16 april 2014, 04:30

Nästa vecka arrangerar Karolinska institutet en konferens om big data som anses bli allt betydelsefullare inom medicinsk forskning.


Big data innebär mycket stora datamängder som kräver datorer för att  bearbetas. Ett exempel på användning av big data är när Google lägger  ihop uppgifter från mejlkonversationer, sökningar, klick på sidor och så  vidare, för att ge den enskilda användaren mer av det den förmodas vara  intresserad av. Ett exempel ur vården är när big data använts för att  övervaka vitalparametrar som andning, temperatur och hjärtfrekvens hos  för tidigt födda barn, för att tidigt avslöja de första tecknen på en  infektion.

Inom medicinsk forskning används big data inom  exempelvis epidemiologisk forskning och DNA- och proteinsekvensering där  forskare hanterar mängder med data. Det kan ses som ett nytt sätt att  angripa problem som kompletterar teoretisk och experimentell forskning,  enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet om konferensen Big  Data and E-science in Medical science, 23–24 april.

På  konferensen medverkar svenska och internationella forskare, bland dem  Timo Ropinski, professor i interaktiv visualisering vid Linköpings  universitet. Han berättar arbetar bland annat med att göra de data som  kommer fram vid exempelvis datortomografier och ultraljud vid  graviditet, möjlig för vårdgivaren att uppfatta och förstå.

– Det kan leda till bättre diagnostik och säkrare operationer, säger Timo Ropinski till It i vården.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev