Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökade donationer till ALS-forskning

Publicerad: 31 mars 2005, 06:45

Uppmärksamheten kring Ulla-Carin Lindquists död i ALS för ett år sedan blev en skjuts framåt för donationer och forskningen på området.


Ämnen i artikeln:

ALS

Under tre dagar efter det att tv-dokumentären Min kamp mot tiden hade visat journalisten Ulla-Carin Lindquists sista tid i livet, strömmade drygt 660 000 kronor in till Hjärnfonden via Radiohjälpen. Ytterligare cirka 250 000 fick Hjärnfonden in till ALS-forskning som ett direkt resultat av uppmärksamheten kring sjukdomen.

Ulla-Carin Lindquist avled den 10 mars 2004.

- Att få ett ansikte på en sjukdom är oerhört viktigt. Ulla-Carin var en omtyckt och trovärdig person som alla kände med, säger Hillevi Engbrant, vd för Hjärnfonden.

Hjärnfonden är van vid att kämpa mot fördomar om hjärnans sjukdomar.

- Många tror att skador i hjärnan betyder att man är tokig. Men ofta är intellektet helt intakt, som det var med Ulla-Carin, säger Hillevi Engbrant.

Tror på större anslag på sikt  Förra året tog Hjärnfonden emot 25miljoner kronor i donationer, varav cirka en tiondel går till ALS-forskning, bland annat som särskilda stipendier.

Ett ALS-projekt i Umeå får sammanlagt 4,5 miljoner under en treårsperiod och Hjärnfonden märker intresse som aldrig förr. Vid ett möte med allmänheten i Umeås Folkets hus fick alla som skulle lyssna på föredragen inte plats.

- Vi har inte omedelbart fått mer anslag. Men jag tror att uppmärksamheten kring sjukdomen är bra, och kan leda till mer anslag på sikt, säger överläkare Stefan Marklund, professor i klinisk kemi vid Umeå universitet.

- Vi vet mycket mer nu än för tio år sedan, och för patienten finns nu en bromsmedicin. Om ytterligare tio år tror jag att de många grupper världen över som forskar på ALS kan ha nått väldigt långt.

Som ett botemedel?  - Ja, det kan man hoppas på.

Christina Kennedy

Ämnen i artikeln:

ALS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev