måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökat bruk av ultraljud kan innebära stora besparingar

Publicerad: 10 mars 2008, 15:02

Användningen av ultraljud i stället för magnetkamera vid vissa muskuloskeletala sjukdomar kan leda till stora besparingar. Det anser amerikanska forskare bakom en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

Forskarna vid   Thomas Jefferson University Hospital, Philadelphia, USA, utförde en studie för att ta reda på i vilken mån ultraljud kan användas i stället för magnetkamera, MRI, vid muskuloskeletala sjukdomstillstånd, samt undersökte vilka möjligheter till kostnadsbesparingar detta skulle kunna ge.

Studien som omfattar patienter i det amerikanska medicaresystemet visar bland annat att förekomsten av muskuloskeletala undersökningar med någon form av bilddiagnostik ökade med 26 procent åren 1996–2005. Under samma period ökade MRI-undersökningar för diagnos av dessa åkommor med 354 procent medan användningen av ultraljud endast ökade med 157 procent.

Forskarna beräknar att om denna utveckling håller i sig kommer kostnaderna för MRI att stå för mer än hälften av kostnaderna för bildundersökningar vid muskuloskeletala tillstånd år 2020.

Samtidigt visar studien att 30,6 procent av alla muskuloskeletala diagnoser skulle kunna ställas med hjälp av ultraljud. Enligt forskarnas beräkningar skulle en ökad användning av ultraljud i stället för MRI vid dessa utvalda tillstånd leda till en besparing för det amerikanska medicaresystemet på motsvarande 42 miljarder kronor åren 2006–2020.                Journal of the American College of Radiology 2008; 5: 182–188

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev