fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökat trassel i USA med defibrillatorer

Publicerad: 20 september 2005, 08:00

Problemen med implanterbara defibrillatorer som inte fungerar som de ska har ökat, enligt en studie från USA. Däremot trasslar pacemakrar mindre än förr.


Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA presenterade på en konferens om pacemakrar och implanterbara defibrillatorer resultat från en ny retrospektiv studie. Myndigheten har undersökt hur ofta apparaterna har drabbats av problem under perioden 1990 till 2002.

Under dessa år implanterades drygt 2 miljoner pacemakrar och 400 000 defibrillatorer in i USA. Det var betydligt vanligare att defibrillatorer byttes ut än att pacemakrar blev utbytta, visar studien. Dessutom sjönk andelen peacemakrar som behövde bytas ut under åren.

För defibrillatorernas del minskade andelen utbytta apparater de första åren, men sedan gick trenden åt motsatt håll. Skälet till ökningen är inte klarlagd, men FDA diskuterar om förklaringen kan vara att apparaturen blivit mer komplicerad eller att läkarna helt enkelt har ökat sin rapportering.

Det finns en del dödsfall som enligt FDA direkt kan kopplas till att utrustningen inte fungarar som den ska. I de allra flesta fall har trasslande apparater dock inte inneburit några dödsfall eller allvarliga skador.

Studien är en del i ett arbete att ytterligare förbättra övervakningen av säkerheten kring pacemakrar och implanterbara defibrillatorer. Den är ännu inte publicerad i någon medicinsk tidskrift.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev