Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökat tryck även i Västra Götaland

Publicerad: 9 april 2020, 09:25

Översiktsbild över fältsjukhuset som byggs upp vid Östra Sjukhuset i Göteborg.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Antalet smittade i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka, även om ökningen inte tagit fart ordentligt än. Regionen ser än så länge inte den kraftiga ökning som setts i Stockholm.


– Vi ser en tydlig uppgång men har ännu inte sett den riktigt snabba uppgången än, säger Thomas Wahlberg, smittskyddschef i Västra Götalandsregionen.

Enligt Thomas Wahlberg har 33 personer avlidit i regionen och den senaste veckan har antalet bekräftade fall ökat med mellan 30 och 60 personer. De allra flesta i Göteborgsområdet.

Thomas Wahlberg bekräftar också att smittan även i Västra Götaland nått in på äldreboenden,

– Samhällsspridningen pågår i hela vår region. Fortsatt ser vi också allt fler äldre som är sjuka och vi har haft personer på flera äldreboenden som är sjuka, säger Thomas Wahlberg.

Enligt ett internt brev som Göteborgs-Posten tagit del av är kapacitetstaket för intensivvårdsplatser på Sahlgrenska universitetssjukhus nästan nått. Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, anser dock  inte att det är frågan om en akut platsbrist.

– Just nu ser det bra ut kan jag säga. Vi har tillräckligt med platser för att ta emot patienter under de närmsta dagarna, både vad gäller icke-covid och covidvård. Oron just nu är hur kurvorna kommer att utveckla sig under de kommande veckorna, säger han till Göteborgs-Posten.

Enligt brevet är det tänkt att det fältsjukhus som byggts i Göteborg ska kunna tas i bruk i påskhelgen.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev