söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Okej för ammande att dricka vin

Publicerad: 11 mars 2008, 09:41

Okej för ammande att dricka vin

Kvinnor som ammar kan dricka upp till fyra glas vin i veckan. Det är innebörden i Livsmedelsverkets nya råd.


Efter att tidigare helt ha avrått ammande kvinnor från att dricka alkohol säger nu Livsmedelsverket i ett förslag till nya råd för gruppen att det inte innebär någon hälsofara för barnet om mamman dricker motsvarande ett till två glas vin en till två gånger i veckan.

– Utifrån den forskning som finns är vår slutsats att det inte finns några medicinska skäl att helt avstå från alkohol under amning. Den mängd som barnet kan få i sig via bröstmjölken är liten om man dricker ett till två glas vin. Däremot är det viktigt att föräldrarna uppmärksammas på att omsorgen om barnet kan påverkas vid alkoholkonsumtion, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Att sätta en exakt nivå för hur mycket alkohol som den ammande kvinnan kan dricka är dock svårt, eftersom det vetenskapliga underlaget är relativt litet, anser Livsmedelsverket.

Myndigheten poängterar också att de nya råden inte ska tolkas som en uppmaning till kvinnor att dricka alkohol under amningsperioden. Det finns inga studier som tyder på att alkohol skulle ha positiva effekter för amningen.

Just nu pågår en revidering av alla kostråd till gravida och ammande. Samtliga råd kommer att skickas ut på remiss inom en månad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev