Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Okej till implantat i båda öronen

Publicerad: 27 April 2004, 11:31

Cochleabarnen i Stockholm får operera båda öronen, enligt ett politiskt beslut. Sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros (s) kan dock inte säga vad som prioriteras ned istället.


Som Dagens Medicin har berättat tidigare, se nr 12/04, har cochleakliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, Kus, i Huddinge för lite pengar för att bevilja dubbla cochleaimplantat till döva barn. Därför har klinikchefen Eva Karltorp låtit föräldrar stå för delar av insatsen själva. När det kom till den politiska ledningens kännedom stoppades genast denna möjlighet för föräldrarna att få sina barn opererade.  Medicinsk värdering klar  Nu är en medicinsk värdering av dubbla implantat klar. Enligt den bör barn som föds döva i Stockholms läns landsting få implantat i båda öronen. Undantaget är multihandikappade barn, som till exempel är både döva och gravt utvecklingsstörda, eftersom de har svårt att lära sig implantatet. När det gäller barn som redan i dag har opererat ena örat bör de få implantat nummer två under samma förutsättningar som nyfödda, såvida det inte har gått längre än fyra år sedan den första operationen. Då finns risk för skador i hörselnerven till följd av understimulans i det öra som inte opererats.  Under de senaste fyra åren har ungefär 40 barn fått sitt första implantat i Stockholm, så det är i denna grupp dubbeloperationerna ska göras. Eva Karltorp tror att ungefär varannan familj är aktuell för ingreppet.   - Min uppskattning är att det är ungefär hälften av familjerna som har den motivation som krävs. Det här är något som tar mycket tid och kraft, säger Eva Karltorp.  Tillsammans med patienter som väntas födas under året behöver mellan 20 och 30 barn få dubbla implantat i år. Varje ingrepp kostar 200000 kronor, vilket betyder att operationerna motsvarar en kostnad på upp till 6 miljoner kronor. Till det ska läggas att fyra familjer som betalat 100 000 kronor var för andra implantatet ska få pengarna tillbaka.  Rapport från SBU Alert i höst  Eva Karltorp vet ännu inte hur mycket mer pengar hon får för att leva upp till politikernas beslut.    Inger Ros (s), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, säger att kliniken ska få pengar till att göra alla ingrepp som bör göras enligt den medicinska bedömningen.  - Vi får göra omprioriteringar i hälso- och sjukvårdsutskottets budget, säger hon.

Vad prioriteras ned?  - Olika saker, inget som är så viktigt att någon kommer att lida av det.   Hur kan man frigöra flera miljoner utan att det känns någon annanstans?

- Det är klart att någonstans kommer det att kännas, men frågan är om det kommer att kännas utifrån en prioriteringsordning, säger Inger Ros.  Under hösten väntas SBU Alert att vara klar med en rapport om cochleaimplantat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev