Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklar ansvarsfördelning skapar brister i äldrevården

Publicerad: 19 mars 2009, 12:16

Oklar ansvarsfördelning skapar brister i äldrevården

Vad är öppenvårdens uppdrag när det gäller vården av äldre och vad är slutenvårdens? Det måste preciseras, anser Socialstyrelsen.


Färre vårdplatser och kortare vårdtider gör att äldre allt oftare har stora vård- och omsorgsbehov när de skrivs ut från sjukhus. Det gör att trycket på den öppna vården och hemtjänsten ökar.

I rapporten Vård och omsorg om äldre, som presenteras i dag, torsdag, skriver Socialstyrelsen att bristande medicinska resurser och omvårdnadsresurser och brister i kompetensen i den öppna hälso- och sjukvården riskerar att äventyra patientsäkerheten.

Därför är det nödvändigt att precisera den öppna hälso- och sjukvårdens uppdrag i förhållande till slutenvården, anser myndigheten.

Att nödvändiga hjälpinsatser inte samordnas på ett bra sätt beskrivs som ett växande problem.

Det faktum att äldre i allt högre utsträckning själva har möjlighet att välja utförare ställer ännu högre krav på samordningen, konstateras det i rapporten.

– Huvudmännen måste utveckla en samordningsfunktion som gör att äldre personer med stora hjälpbehov kan få en god och trygg vård och omsorg, säger Christer Neleryd, chef för Socialstyrelsens äldreenhet, i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

Vård och omsorg om äldre (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev