Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Oklar nota för Nya Karolinska

Publicerad: 5 maj 2010, 06:48

14,5 eller 22 miljarder kronor? Hur mycket det kostar Stockholms läns landsting att bygga Nya Karolinska Solna har orsakat stor oenighet mellan alliansen och oppositionen.


Underlaget för affären mellan Stockholms läns landsting å ena sidan och konsortiet Skanska och brittiska Innisfree å den andra, är hemligstämplat och beslutet om bygget av Nya Karolinska Solna, NKS, omgärdat av sekretess. Enligt finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd (M) ligger kostanden på 14,5 miljarder kronor. Men oppositionen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer till ett annat resultat.

– Fram till 2018 kommer landstinget att betala 22 miljarder kronor. Pengar som bland annat går till onormalt höga räntor. Avkastningskraven som bolagen får är dessutom avsevärt mycket högre än vad som anses vara normalt. Skattebetalarna får punga ut med mellan 5 och 9 miljarder kronor extra, säger Ilija Batljan, gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

Att underlaget är sekretessbelagt gör att han inte kan precisera siffrorna. Men denna sekretess kommer oppositionen att överklaga för att kunna diskutera beslutet mer öppet.

Oppositionen hade velat avbryta upphandlingen och göra om den inom andra finansiella ramar.

Det finns också stor risk att beslutet i sin helhet överklagas, tror oppositionen. Upphandlingen ska nämligen ha gjorts utan konkurrens. Endast ett anbud, det från Skanska och Innisfree, lämnades.

– Det här beslutet känns inte alls bra. Det är fruktansvärt att skattebetalarna ska bli så här blåsta. Jag skäms och funderar på om man verkligen ska hålla på med politik över huvud taget när det kan bli så här, säger Ilija Batljan.

Relaterat material

Skanska och Innisfree bygger Nya Karolinska tillsammans

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev