Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklart förtydligande om organdonationer

Publicerad: 25 januari 2011, 11:10

Ett förtydligande, men av oklart värde. Så kommenterar Läkaresällskapet det brev kring organdonation som Socialstyrelsen skickade ut i måndags.


Det var efter den senaste tidens debatt kring svårt sjuka personers möjlighet att donera organ som Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, valde att i ett brev till sjukvården förklara vad som gäller.

I brevet betonar har att vård och behandling inte får sättas igång enbart för att möjliggöra donation. Däremot är det tillåtet att efter ett konstaterat dödsfall fortsätta med medicinska insatser, som respiratorvård, under maximalt 24 timmar för att rädda organ för donation.

– Det är bra att detta tydliggörs. Men det är inget nytt och dessutom lite märkligt att förtydligandet sker i ett brev från generaldirektören och inte i en föreskrift. Frågan är vad brevet får för rättslig ställning, säger Ingemar Engström, ordförande för delegationen för medicinsk etik inom Läkaresällskapet.

Lars-Erik Holm anser inte att det behövs några nya föreskrifter.

– Både lagar och föreskrifter är tillräckliga på det här området. Mitt brev handlade mer om att upplysa om vad lagarna säger i dag, säger Lars-Erik Holm.

Ingemar Engström konstaterar att regeln som möjliggör vård i respirator under 24 timmar efter att en person dött står i motsats till socialminister Göran Hägglunds (KD) uppfattning att ingen människa ska vårdas för annans skull än sin egen.

Men om sjukvården började följa Göran Hägglunds linje fullt ut skulle inga organdonationer kunna ske i landet eftersom det praktiska arbetet bland annat med att hitta mottagare gör att en donator måste tas om hand också efter döden.

Till skillnad från socialministern anser Ingemar Engström att den som vill ska kunna vårdas för någon annans skull.

– Om man ser till att patientens vilja är tydligt uttryckt kan jag inte se varför man inte skulle få det, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News