Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklart läge på sjukhusen om förskolor stängs

Publicerad: 17 mars 2020, 14:25

Foto: Thinkstock

Det är ännu oklart om landets förskolor och grundskolor kommer att stängas, och om de stängs, hur barnomsorgen då kommer att se ut. En nationell skolstängning skulle påverka 115 000 personer enbart inom vården, enligt SCB.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Statsminister Stefan Löfven talade vid sin pressträff tidigare i dag om att åtgärder kommer att behövas för att sjukvårdspersonal och annan samhällsbärande personal inte ska behöva stanna hemma. Föräldrar med samhällsviktiga arbeten ska ändå kunna arbeta. Exakt vilka jobb som räknas dit är än så länge oklart.

Regeringen har rekommenderat att alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet stängs och istället inför distansutbildning. Även förskolor och grundskolor kan i ett senare skede komma att stängas. Till skillnad från gymnasieelever och studenter är en stor del av dessa yngre barn i behov av omsorg.

Enligt siffror från statistikmyndigheten SCB:s yrkesregister har drygt 115 000 vårdanställda i Sverige barn upp till tolv år. Det motsvarar nästan en tredjedel av alla som jobbar inom vården. I statistiken ingår specialistläkare, övriga läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden och undersköterskor.

Dagens Medicins enkät visar att de stora sjukhusen har svårt att svara på hur beredskapen ser ut vid ett allmänt beslut om att stänga förskolor och grundskolor, om inte någon annan barnomsorg tar vid.

Vid Skånes universitetssjukhus arbetar 8824 sjuksköterskor, 7112 undersköterskor och 4818 läkare. Ett allmänt beslut om nedstängning av skolor, utan andra åtgärder för omsorgen av förskole- och skolbarn, skulle kunna få stora konsekvenser för verksamheten.

”Inom Region Skåne bedrivs ett aktivt kris- och beredskapsarbete samt bemanningsplanering exempelvis vid hög personalfrånvaro, skriver Vinko Mikulić, ledningsstrateg vid Koncernkontoret vid Region Skåne, och hänvisar till regionens allmänna krisberedskapsplan.

”Mer i detalj hur bemanningssituationen skulle påverkas inom Region Skånes olika verksamheter ifall enskilda skolor beslutar om stängning eller vid ett allmänt beslut om att stänga skolor kan jag inte svara på ur ett regionalt perspektiv. Vi följer händelseutvecklingen fortlöpande”, skriver Vinko Mikulić, vidare.

Karolinska universitetssjukhusets presschef Kim Sjölund skriver: ”Det är verksamheterna själva som ansvarar för ledning och fördelning av arbetet lokalt, men om en stor del av personalen är tvungen att stanna hemma med barn till följd av stängda skolor har vi beredskap för detta, bland annat genom utbildning av personalen – men där är vi inte ännu.”

Dagens Medicin har ställt frågor till Sahlgrenska Universitetssjukhusets om beredskapen, men fått till svar att Västra Götalandsregionen har det övergripande ansvaret.

”Vi tar ställning till åtgärder och anpassningar allt efter hur läget utvecklas”, skriver Karin Markhede vid Sahlgrenskas presstjänst.

Västra Götalandsregionen skriver i ett mejlsvar till Dagens Medicin att frågan om beredskap ska diskuteras under tisdag eftermiddag.

MALIN WERNSTRÖM, TT

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev