Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklart om slutligt besked kommer före budgivningen

Publicerad: 25 januari 2010, 14:04

Hur ägandet ska fördelas och styrelsens utforming – det är två centrala frågor när Sverker Littorin, Farmacevtföretagarnas ordförande, i morgon fortsätter samtalen med brittiska Alliance Boots.


Det samägda bolag som Farmacevtföretagarna och Alliance Boots planerar kan få en lång rad funktioner. Förutom inköp kan bolaget få hantera IT, administration, kampanjer och andra gemensamma funktioner.

– Hur det blir exakt i slutändan är en del av förhandlingarna, säger Sverker Littorin, ordförande i Farmacevtföretagarna.

Kommer ni att ha ett egenutvecklat sortiment?

– Boots har redan nu cirka 5 000 egna produkter och delar av det sortimentet kommer säkert att bli aktuellt. Den enskilde entreprenören lär också ha inflytande över sortimentet lokalt.

Blir Boots kedjans varumärke?

– Ja, det är så vi har resonerat. Varumärket är välkänt och uppemot 30 procent av svenskarna känner redan till det enligt en undersökning.

Sverker Littorin med flera ska fortsätta förhandlingarna med Alliance Boots utanför Sverige, med start i morgon. Fördelningen av ägandet i det gemensamma bolaget och styrelsens sammansättning är viktiga frågor på agendan.

– Vi är överens om ett delägande och en styrelse som har representanter från båda håll. Men hur det ska se ut mer exakt är en förhandlingsfråga.

– Vi vill bli klara så fort som möjligt men vi kommer nog att behöva några veckor till innan vi förhoppningsvis är i hamn.

Kommer ni att kunna meddela era intressenter om det blir något av samarbetet före den 12 februari? Det är ju sista dagen för att lämna bud på de statliga apotek som ska säljas till småföretagare.

– Det törs jag inte säga. Men vi arbetar mot det. I huvudsak är vårt och Apoteksgruppens koncept ganska olika och har åtminstone delvis skilda målgrupper. Men målgrupperna överlappar naturligtvis delvis och vi lämnar mer information så fort vi bara kan.

I Portugal och några andra länder har Alliance Boots gjort liknande satsningar som bygger på samarbete med regionala entreprenörer. I Portugal omfattas även apotekarnas fackliga organisation, enligt Sverker Littorin.

Han betonar att farmaceutiska tjänster antagligen blir en viktig del av den planerade verksamheten i Sverige.

– Boots ligger långt framme här och har bland annat provtagningsrum på många apotek i exempelvis Norge. Att kunna ge rådgivning och tjänster kring själva läkemedelshanteringen är viktigt och kommer att ge extra konkurrenskraft, säger Sverker Littorin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev