Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklart om tillståndsinnehavare får vara läkemedelsansvarig

Publicerad: 13 oktober 2009, 09:21

Läkemedelsverket anser att en person som har tillstånd att driva apotek inte samtidigt får vara läkemedelsansvarig i verksamheten. Men det råder delade meningar i frågan, och verket vill nu att den nya lagen görs tydligare.


Enligt den nya lagen om handel med läkemedel krävs tillstånd för att driva apotek, och dessutom ska varje apotek ha en person som är läkemedelsansvarig.

Den senare har det yttersta ansvaret för att verksamheten uppfyller lagens krav när det gäller läkemedelshanteringen.

Läkemedelsverket har, enligt ett brev till socialdepartementet, tolkat lagen och den bakomliggande propositionen som att tillståndsinnehavaren och den läkemedelsansvarige inte får vara samma person.

Men enligt brevet har det kommit till Läkemedelsverkets kännedom att det råder delade meningar om hur reglerna ska tolkas.

För att inga oklarheter ska finnas, vill verket att lagen om handel med läkemedel nu förtydligas på denna punkt.

Socialdepartementet har nu i sin tur skickat Läkemedelsverkets skrivelse på remiss till sju myndigheter och organisationer inom apoteksområdet. Svaren ska vara inne senast den 5 november.

Läkemedelsverket motiverar sin ståndpunkt med att den som är läkemedelsansvarig bör ha en position ”i förhållande till tillståndsinnehavaren som förhindrar att det uppstår rollkonflikter vid uppdragets fullgörande”.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev