fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklart om vite krävs

Publicerad: 1 mars 2012, 15:57

TLV har inte fattat beslut om i fall vitet på 1 miljon kronor ska utkrävas, om domen om Kronans Droghandels medlemskort vinner laga kraft.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har förbjudit poänginsamling med hjälp av medlemskort på två apoteksföretag. Det står i myndighetens årsredovisning för 2011.

Än så länge har TLV bara granskat två medlemskort: Kronans Droghandels och Cura-apotekets.

Är det aktuellt med fler liknande fall?

– I dagsläget har vi inga öppna sådana ärenden, men tillsyn är ju en pågående process, säger Johanna Kern, jurist på TLV, till Dagens Apotek.

I båda fallen handlar det om att kunder samlar poäng när de handlar på apoteken – även när de köper läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet. Poängen resulterar sedan i en rabattkupong.

Även om den kupongen inte går att använda för att köpa receptbelagda läkemedel, så anser TLV att själva poängsamlandet innebär en rabatt. Och det är förbjudet att sänka priset på andra receptbelagda läkemedel än de som är parallellimporterade och saknar generisk konkurrens.

Nyligen kom en dom i kammarrätten som gav TLV rätt mot Kronans Droghandel. Se artikel här intill. I slutet av mars måste Kronans Droghandel ha bestämt sig för om företaget ska överklaga till sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen. Där tas dock bara vissa fall upp, så det är osäkert om ärendet prövas igen.

Om beslutet vinner laga kraft kan TLV besluta att inleda en process för att tvinga Kronans Droghandel att betala ett vite på 1 miljon kronor. Men det är ingen självklarhet att myndigheten går vidare med ärendet, enligt Johanna Kern.

– De har upphört med många av de verksamheter som beslutet vände sig mot, säger hon.

Nu väntar nästa ärende på avgörande i förvaltningsrätten i Stockholm. Det är Cura-apoteket, ägt av Ica. Även detta företag hotas av ett vite på 1 miljon kronor.

I sitt överklagande påpekar Cura-apoteket att ”en mängd olika företag och banker” också låter kunderna samla in bonuspoäng när de betalar med kort – även om inköpen gäller läkemedel inom förmånen. TLV har dock endast granskat apoteksföretagens medlemskort.

Kommer ni att titta på betalkort generellt?

– Det är oprövat, och jag ska låta det vara osagt om det skulle kunna bli aktuellt, säger Johanna Kern.

Relaterat material

Stopp för poäng

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev