måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oklart vart pengarna ska gå

Publicerad: 3 april 2014, 14:21

Det finns många frågetecken om vart pengarna i regeringens satsning på cancervården ska gå. Men Roger Henriksson, ordförande i Svensk onkologisk förening, gör tummen upp.


När socialminister Göran Hägglund (KD) besökte Regionalt cancercentrum i Stockholm för att presentera regeringens satsning beskrev han de två miljarderna som en insats för en mer jämlik cancervård. Han konstaterade att det finns stora skillnader mellan landstingen när det gäller väntetider till cancerbehandling. Men trots detta kommer de landsting som har de längsta väntetiderna inte att få mer pengar än andra landsting. Istället ska pengarna användas till specifika satsningar på modeller som kan korta kötiderna.

– Pengarna kan gå till olika processer som syftar till att åstadkomma just de här sakerna vi vill åstadkomma. Det viktiga är inte vem som får pengarna utan att det kommer patienten till del, säger Göran Hägglund till Dagens Medicin.

En sådan process som regeringen vill prova i Sverige är den danska modellen med ”pakkeforløb” där varje cancerpatient får en individuell tidsplan för sin cancerbehandling.

– Alla som drabbas av allvarliga cancersjukdomar ska få en sådan tidtabell, säger Göran Hägglund.

Roger Henriksson som är chef för Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland och ordförande i Svensk onkologisk förening gläds åt regeringens satsning.

– Jag är positivt överraskad över att man har varit så tydlig med att de här pengarna ska användas till patientens väg genom vården. Det här innebär att man ser till hela vägen genom vården och inte bara en enskild del, säger han.

Roger Henriksson tror att regeringens satsning kommer att innebära en utökad roll för de regionala cancercentren och känner sig trygg med att satsningen blir av oavsett hur det går i valet i höst.

– Det roliga är att jag inte tror att det finns någon politisk oenighet om det här, säger han.

Relaterat material

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev