Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökning av akuta kejsarsnitt

Publicerad: 14 februari 2013, 07:48

De akuta kejsarsnitten ökar i samma takt som de planerade, enligt en rapport från Socialstyrelsen.


De akuta kejsarsnitten ökar, enligt statistik från Socialstyrelsen. På 15 år har antalet akuta kejsarsnitt snitt gått från 5 212 till 8 806 per år, vilket är en ökning med nära 70 procent.

Enligt Karin Källén, docent i reproduktionsepidemi vid Lunds universitet och anställd hos Socialstyrelsen, kan ökningen bero på flera faktorer.

– En del av förklaringen är populationsfaktorer, att kvinnorna som föder barn blir både äldre och tyngre. Det ökar risken för kejsarsnitt. Många hävdar även att det blir mer och mer stressigt på förlossningsklinikerna vilket bidrar till en ökad oro, men det kan jag bara spekulera om, säger hon till tidningen Metro.

En annan faktor är att övervakningssystemen har blivit bättre, enligt Karin Källén.

De planerade kejsarsnitten ökar i ungefär samma takt. År 1991 gjordes planerade kejsarsnitt vid 4,7 procent av alla förlossningar, och 2011 var motsvarande siffra uppe i 8,5 procent.

– Kejsarsnitten ökade väldigt mycket fram till år 2006, sedan har det planat ut lite grann. Det som ökade mest under 2000-talets första år var de elektiva kejsarsnitten och frågar man doktorer så är det många som kommer och kräver kejsarsnitt, säger hon.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News