Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ökning av självmord bland unga kvinnor oroar myndighet

Publicerad: 5 oktober 2007, 13:37

Läkemedelsverket ska nu granska möjliga orsaker till att allt fler unga kvinnor begår självmord. Bland annat ska myndigheten undersöka effekten av larmen om antidepressiva medel.


Förra året begick minst 47 kvinnor i gruppen 15-24 år självmord. 2005 var siffran 39 och åren innan ännu lägre.

Enligt ny statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister har frekvensen av självmord bland unga kvinnor inte legat på dessa nivåer sedan 1990. Siffrorna har fått Läkemedelsverket att reagera, skriver Dagens Nyheter i dag.

– Självklart ska vi titta på vad ökningen i Sverige beror på. Om det handlar om samma sak som vi bland annat ser i USA och England. Där har självmorden ökat efter larm om antidepressiva läkemedel till unga, säger Björn Beermann, professor och ansvarig för Läkemedelsverkets medicinska information, till Dagens Nyheter.

Där har också förskrivningen minskat efter larmen men samtidigt började antalet självmord i gruppen att öka, enligt en studie publicerad i American Journal of Society.

– Det går inte att slå fast att självmorden beror på minskad förskrivning av antidepressiva läkemedel, men företeelserna går parallellt och det är anmärkningsvärt, säger Bo Bergman, docent på Läkemedelsverket.

Han tillägger också att han är medveten om att det finns en annan åsikt om ökningen, nämligen att den i stället beror på det faktum att unga medicineras med just antidepressiva medel. Men han betonar även att medicinernas positiva effekter, att de förebygger självmord, är större än att de frambringar självmord.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev