Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Okunskap bidrar till stigmatisering

Publicerad: 21 oktober 2013, 08:04

Bristande kunskap om hiv leder till stigmatisering och diskriminering, framhåller företrädare för Smittskyddsinstitutet och Referensgruppen för antiviral terapi.


I dag, måndag, publicerar Smittskyddsinstitutet och Referensgruppen för antiviral terapi, RAV, en rapport om kunskapsläget för smittsamhet vid hiv. Enligt bedömningar i rapporten är smittsamheten hos en person med hiv som har en välinställd behandling mycket låg förutsatt att det inte finns några andra sexuellt överförda infektioner som påverkar risken. Om kondom används bedöms smittsamheten som minimal.

I en debattartikel i Dagens Nyheter lyfter företrädare för RAV och för Smittskyddsinstitutet fram att bilden av hiv som en livsfarlig sjukdom finns kvar i samhället trots att det i dag, vid tillgång på god sjukvård och behandling, inte skiljer sig väsentligt i livslängd mellan en person som har hiv och övriga befolkningen. I Smittskyddsinstitutets undersökningar bland allmänheten framgår att det fortfarande finns en stor rädsla för hiv. 20 procent uppger i dessa undersökningar att de skulle undvika nära kontakt med en person med hiv.

Debattörerna framhåller att okunskapen om infektionen leder till stigmatisering och diskriminering av de människor som lever med hiv.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News