Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olagligt självtest stoppas

Publicerad: 12 september 2007, 08:42

Pris och lanseringsdag var bestämda. Men när Apoteket förstod att bolagets nya självtest för klamydia kan bryta mot smittskyddslagen stoppades det, åtminstone tillfälligt.


Provet ska tas hemma och sedan skickas anonymt till ett laboratorium som drivs av det företag som marknadsför testet. Provsvaret kommer via sms, internet eller kundtelefon. Enligt Socialstyrelsen som granskat testet innebär möjligheten att vara anonym ett brott mot smittskyddslagen.

– Vår slutsats är att det inte är möjligt med anonymitet eftersom klamydia faller under smittskyddslagen, säger Torsten Berglund, utredare på Social­styrelsens smittskyddsenhet.

Enligt Socialstyrelsen ska den som identifierar ett positivt klamydia­test, i det här fallet alltså den ansvariga på före­tagets laboratorium, anmäla detta till Smittskyddsinstitutet eller landstingets smittskyddsläkare. Anmälan ska bland annat innehålla uppgifter om den smittades kön och ålder. Detta bland annat för att möjliggöra smittspårning.

När Dagens Medicin först kontaktade Apoteket AB var beskedet att testet skulle börja säljas i går, tisdag den 11 september. Tanken var att det skulle finnas tillgängligt över hela landet och kosta 298 kronor per test. I sjukvården är ett klamydiatest gratis.

Men när man på Apoteket får klart för sig att det kan bryta mot smittskyddslagen är beskedet i stället att försäljningsstarten skjuts på en obestämd framtid.

- Vi avvaktar självklart Socialstyrelsens beslut. Om det finns ett juridiskt problem kan vi inte lansera det. Vi ser testet som ett komplement. Det är tänkt för dem som av olika anledningar annars inte testar sig, kanske för att de inte vågar eller inte har tid, säger Marianne Hjertstrand, t f presschef på Apoteket.

Torsten Berglund ställer sig tveksam till att anonymitet ökar benägenheten att testa sig för klamydia.

– Hypotesen att fler gör det för att man får vara anonym skulle jag vilja se en riktig studie på. Redan i dag testar sig 450 000 personer årligen för klamydia, säger han.

Under 2006 lanserade Apoteket ett annat självtest, se bland annat Dagens Medicin nr 7/06. I detta fall handlade det om ett test där resultatet togs fram i hemmiljö. Testet drogs tillbaka sedan det visat sig vara otillförlitligt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News