Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olämplig läkare slank igenom alla kontroller

Publicerad: 24 oktober 2007, 07:51

Läkare kan dömas för brott och prickas i andra europeiska länder utan att riskera sin svenska legitimation. Det upptäckte ett bemanningsföretag som gjort alla sedvanliga kontroller – men i sista stund fick veta att en läkare var olämplig.


För några veckor sedan sökte en dansk läkare arbete via ett svenskt bemanningsföretag. Företaget gjorde sedvanliga kontroller hos Socialstyrelsen och HSAN och allt såg bra ut. Men när de presenterade läkaren som kandidat för en vårdcentral uppdagades en helt annan bild av mannen.

– Vårdcentralen undrade om vi inte visste vem läkaren var och föreslog att vi skulle ta ett brottsregisterutdrag. Vi tog kontakt med både den svenska polisen och Interpol, som inte kunde ge oss så mycket information, men som båda sade ”anställ inte den här mannen!” berättar en person på bemanningsföretaget.

En snabbkontroll av mannen via sökmotorn Google gav bemanningsföretaget mer skrämmande information om läkaren. Mannen har bland annat uppfunnit en apparat för penisförlängning och utfört ett stort antal sådana operationer. I Tyskland har läkaren i domstol dömts att betala skadestånd till två män som skadats vid penisförlängande operationer.

I sitt hemland Danmark har han satts under skärpt tillsyn av Sundhedsstyrelsen, den danska Socialstyrelsen, och även fått sin rätt att utföra fettsugningar inskränkt. Han har kritiserats av patientnämnden i Danmark flera gånger. Mannen har också suttit häktad misstänkt för skatte­brott i mångmiljonklassen. Ärendet har ännu inte avgjorts i domstol.

Har svensk legitimation

Enligt danska medier ägnar sig läkaren fortfarande åt olämpliga fettsugningar och penis­för­längande operationer vid en klinik i Tyskland.

På bemanningsföretaget blev man bestört över att läkaren slunkit igenom kontrollnätet.

– Det är uppenbart att han inte mår bra rent psykiskt och inte har den yrkeskunskap som krävs, säger en person på företaget.

Läkaren har svensk legitimation sedan början av 1990-talet och enligt bemanningsföretaget har han varit yrkesverksam på ett flertal ställen i Sverige. Men hos den svenska Socialstyrelsen har han inte varit föremål för utredning.

– Det är klart att det här låter väldigt bestickande. Men med de informationskanaler vi har kan vi inte göra så mycket, säger Thomas Tegenfeldt, chef för enheten för behörighet och patientsäkerhet på Social­styrelsen.

Mellan de nordiska länderna finns sedan 1982 en överenskommelse om att ansvarig myndighet i de övriga länderna ska informeras om en läkare får sin legitimation indragen eller får inskränkningar i förskrivningsrätten.

Men om den typ av åtgärder som Sundhedsstyrelsen vidtagit mot den danske läkaren överförs ingen information automatiskt.

Från länder utanför Norden får Socialstyrelsen ingen som helst information om behörighetsinskränkningar.

Har skärpt rutinerna

Bristerna i kontrollsystemet var uppe till debatt senast i våras, sedan tv-programmet Uppdrag Granskning uppmärksammat läkare som fått legitimation på falska grunder.
Sedan dess har Socialstyrelsen skärpt sina rutiner, förklarar Thomas Tegenfeldt.

– I dag kräver vi ett Certificate of good standard – ett intyg om att de inte har något på sig - även från läkare från nordiska länder när de ansöker om svensk legitimation. Om den här ­läkaren ansökt om legitimation i dag hade han inte fått det, men det här gör ju ingen skillnad för den som redan har legitimation.

Vems ansvar tycker du att det är att en läkare som är så här tungt belastad kan vara ute på den svenska arbetsmarknaden?

– Det är ett delat ansvar. Om det finns grund för att ta en persons legitimation så ska Social­styrelsen förstås utreda det. Men sedan är det alltid arbetsgivaren som avgör vem man ska anställa. Det finns en övertro att den som har en legitimation är en bra läkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev