Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olämpliga läkare stoppas inte

Publicerad: 14 oktober 2015, 10:00

Illustration: Elin Brander

En svensk läkare som jobbar utomlands kan göra vilka misstag och fel som helst utan att riskera att bli av med sin legitimation i Sverige. Nu ställs krav på en lagändring.


Efter medierapportering om läkare som misskött sig och sedan flyttat vidare för att arbeta i nordiska grannländer krävde den danska hälsoministern Sophie Løhde nyligen en lagändring. I ett uttalande föreslog hon att den danska lagen ska ändras så att det blir möjligt att frånta en dansk läkare legitimationen om denne har blivit av med sin rätt att arbeta i ett annat land.

De nordiska länderna har sedan tidigare ett samarbete som innebär att ländernas läkarlegitimationer automatiskt ger rätt att jobba i de andra nordiska länderna. Men denna automatik finns inte när det gäller att dra in en legitimation. Där­emot varnar de nordiska länderna varandra om en läkare får sin legitimation indragen. Om det handlar om en läkare med ursprunglig legitimation från Sverige som fått sin legitimation indragen i ett annat nordiskt land inleder Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en utredning.

– Då kontaktar vi de platser i Sverige där de är verksamma och har varit verksamma och kontrollerar om det finns några anmärkningar eller anmälningar därifrån, berättar Christina Carlsson, enhetschef på avdelning syd på Ivo.

Om det inte har hänt något i Sverige utan personen bara har misskött sig i det andra nordiska grannlandet där rätten att arbeta har dragits in, kan ni gå vidare med utredningen då?

– Nej, det kan vi inte. Vi har bara tillsyn över hälso- och sjukvården i Sverige. Men om man missköter sig grovt i ett annat land så kommer det att märkas här också, säger Christina Carlsson.

Det innebär att en läkare med svensk ursprungslegitimation kan fortsätta att jobba i Sverige även om hen misskött sig grovt och mist eller fått begränsningar i sin legitimation i ett nordiskt grannland så länge ­läkaren inte har misskött sitt arbete i ­Sverige. Samma sak gäller för övriga legitimationsyrken i sjukvården.

Ett färskt exempel är Norska Helsetilsynet som har förbjudit en plastikkirurg att utföra ingrepp som kräver anestesi, om inte en ansvarig anestesi­läkare är med. Men Ivo beslutade nyligen att inte driva ärendet vidare. Läkaren har legitimation från Sverige och arbetar numera här.

Även en sjuksköterska med svensk primärlegitimation fick för en tid sedan begränsningar i sin legitimation i Norge. Flyttar hon hit kan hon däremot jobba som vanligt.

Läkarförbundet vill nu att sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) ska göra som sin danska kollega och föreslå en lagändring.

– Det är ett rimligt resonemang att om man har ett automatiskt godkännande av varandras legitimationer så skulle det kunna fungera på ett liknande sätt när det gäller att återkalla en legitimation. Det har med förtroendet för systemet att göra och det är en patientsäkerhetsfråga, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Svenska läkarförbundet.

Dagens Medicin har sökt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för en kommentar men han har inte varit tillgänglig på grund av att han har varit på regeringsuppdrag i Australien.

Olika regler beroende på var legitimationen utfärdats

■ Om en läkare har fått sin svenska legitimation baserat på en legitimation från ett annat nordiskt land så återkallas den svenska legitimationen om legitimationen i ursprungslandet återkallas. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skickar i så fall en begäran till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, om detta.
■ Om läkaren i stället har en legitimation som ursprungligen är svensk så inleds en utredning om Ivo får en varning från ett nordiskt land om att läkarens rätt att arbeta där har dragits in. Men Ivo kan bara gå vidare med en begäran om att den svenska legitimationen ska återkallas om det i utredningen framkommer att läkaren misskött sig även i Sverige.

SAMUEL ÅSGÅRD, LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev