fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Olika avtal ska ge samma peng

Publicerad: 14 mars 2014, 11:08

Stockholms läns landsting gör nu en översyn av vårdvalen. Men någon kostnadsfri avancerad medicinsk service blir det inte för vårdvalsenheterna.


– Erfarenheterna av systemet med de så kallade fria nyttigheterna är inte så goda. Då finns det inga spärrar mot ökade kostnader, säger Leif Karnström, chef för avdelningen för somatisk specialistvård vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm.

Verksamhetschefen Annika Stenberg efterlyser i en artikel ett slut på rundgången av fakturor mellan privatläkarna, laboratorieföretagen, röntgenföretagen och landstinget. Men något gehör för det får hon inte från Leif Karnström.

Under våren pågår en översyn av de tio vårdval som finns inom den somatiska specialistvården. Landstinget vill hitta en mer enhetlig modell och att privatläkare med olika sorters avtal ska få samma ersättning för en åtgärd, berättar Leif Karnström.

I dag finns det variationer i ersättningarna beroende på om verksamheten drivs av en läkare på nationella taxan, av företag med Lov-uppdrag eller är en upphandlad verksamhet.

Men Leif Karnström har svårt att förstå att betalningsansvaret för medicinska undersökningar skickas runt som i ett svartepetterspel. Han hänvisar till de regler som finns för vad husläkarna respektive specialisterna ska göra i olika situationer.

Relaterat material

”Jag försöker låta bli att tänka på ekonomin”

”Läkare på taxa kan ta tre besök mer per dag”

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev